Sufinanciranje kupnje eko vozila: Rok za uplatu predujma osam dana

U manje od sat i pol zaprimljeno je ukupno 1711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60 posto zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe

69
eko vozila
[Photo by Gustavo Fring: https://www.pexels.com/photo/modern-woman-using-station-for-charging-electromobile-4005049/]

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak u 8 sati počeo je zaprimati prijave za poticaje za električna vozila. Otprilike sat kasnije natječaj je zatvoren.

“U manje od sat i pol zaprimljeno je ukupno 1711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60 posto zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90 posto. Dvije trećine vozila su M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna”, rekao je voditelj službe za sustavno upravljanje energijom u Fondu Aleksandar Halavanja, prenosi Hrvatski radio.

U ovom ciklusu na raspolaganju je ukupno 108 milijuna kuna. Građanima i privatnim tvrtkama namijenjeno je 103,3 milijuna kuna, dok je 5 milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

Kao i prošle godine, prijave su išle preko ovlaštenih zastupnika koji su se prijavili za sudjelovanje u programu sufinanciranja. A ove godine na poziv Fonda odazvalo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti maksimalno 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila.

“Građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obvezni minimalni predujam. Prodajno mjesto nakon toga u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na javni poziv Fonda”, obajsnio je Halavanja daljnju proceduru.

Procjenjuje se da će po zaršetku natječaja na hrvatskim cestama biti oko šest tisuća ekoloških vozila.