Predopskrbu eurima treba početi dogovarati 1. listopada

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo pozvala je općine, gradove, trgovačke društve i proračunske korisnike da se već od 1. listopada obrate svojim poslovnim bankama ako žele biti predopskrbljeni eurima u gotovini

34
kovanice od jednog i dva euro centa

Hrvatska bi za dva tjedna trebala dobiti službenu potvrdu o ulasku u eurozonu. Za uvođenje eura priprema se i lokalna uprava čiji su se predstavnici okupili na konferenciji u Zagrebu.

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo savjetovala je općinama, gradovima, trgovačkim društvima i proračunskim korisnicima da već od 1. listopada obrate svojim poslovnim bankama ako žele biti predopskrbljeni eurima u gotovini.

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da su dodatni troškovi zbog uvođenja eura mogući, jer je nemoguće sve predvidjeti. Ali prednosti uvođenja eura sve to nadmašuju.

Istaknuo je kako je najava podizanja kreditnog rejtinga od strane agencije Moody’s najprepoznatljivija  korist, koja za razliku od inflatornog pritiska na negativnoj strani nije jednokratna. “Ovdje je riječ o dugoročnijoj perspektivi”, naglašava ministar financija.