U zagrebačkom Resniku otvoreno oporabilište građevnog materijala

Na oporabilište u Resniku građani će moći dovoziti isključivo građevni materijal koji je nastao prilikom obnove zgrada oštećenih u potresu. Prihvaćat će se beton, cigla, crijep, dio proizvoda od gipsa, izolacijski materijali, staklo i drvo

55
oporabilište građevnog materijala
Oporabilište se nalazi na adresi Čulinečka cesta 273, a s prihvatom materijala će započeti od ponedjeljka, 4. ožujka [Izvor: Grad Zagreb]

U Zagrebu je u rad pušteno oporabilište građevnog otpada nastalog pri obnovi zgrada oštećenih u potresu. Oporabilište se nalazi u Resniku, a svrha mu je da se ondje građevni otpad privremeno skladišti i oporabi kako bi se mogao prodati i dijeliti za ponovnu uporabu. U oporabilište je uloženo 4,43 milijuna eura, od čega je 1,7 milijun eura iz proračuna Grada Zagreba, a 2,73 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

Na oporabilište u Resniku građani će moći dovoziti isključivo građevni materijal koji je nastao prilikom obnove zgrada oštećenih u potresu, naglasio je prilikom otvaranja gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Prilikom svake vrste obnove nakon potresa koja se provodi u Gradu Zagrebu, tvrtke koje provode tu obnovu mogu ovdje besplatno dovesti otpadni građevinski materijal. Taj materijal će se reciklirati, zdrobiti u različite granulacije i vratiti u građevinske aktivnosti, vjerojatno ponovo u obnovu koja se dešava u gradu Zagrebu”, rekao je Tomašević. “Planiramo postupati po sličnom modelu kakav je primijenjen u Petrinji, što znači da će dio materijala biti besplatno podijeljen građanima. Cjenik usluga za preuzimanje materijala bit će donesen u sljedećem razdoblju“, dodao je gradonačelnik.

U Gradskoj upravi tvrde da oporabilište neće biti štetno za okoliš. “Oporabilište je građeno po najvišim ekološkim standardima i pravi je primjer kružnog gospodarenja građevinskim otpadom. Čak 80% materijala može biti ponovno oporabljeno”, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Oporabilištem će upravljati podružnica Zagrebačkog holdinga – Čistoća.

Oporabilište se nalazi na adresi Čulinečka cesta 273, a s prihvatom materijala će započeti od ponedjeljka, 4. ožujka. Na oporabilištu će se prihvaćati beton, cigla, crijep, dio proizvoda od gipsa, izolacijski materijali, staklo i drvo, rekao je direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić.

“To će se sve skladištiti, obrađivati, predavati ovlaštenim oporabiteljima ako je riječ i nekakvim nečistoćama ili otpadu koji bi mogao biti opasan, ali uglavnom će to biti materijal koji se može ponovo koristiti prilikom, na primjer, sanacije šumskih kolnika, zatrpavanja temeljnih građevina, sanacija klizišta, izvedbe raznih nasipa… To je materijal koji je do sada uglavnom završavao u prirodi, odnosno bio je zbrinut na nelegalan način”, rekao je Vić.

Oporabilište obuhvaća površinu oko 25.400 četvornih metara, a sastoji se od ulazno-izlazne zone s mosnom vagom, uredskih kontejnera i pomoćnih prostorija za zaposlenike, platoa za pranje kotača vozila, zone istovara i drobljenja građevinskog materijala, boksova za skladištenje drobljenog materijala, skladišta drvene građe te armaturnog željeza, odlagališta internog otpada nastalog oporabom materijala, parkinga i nadstrešnice za strojeve.

Prilikom otvaranja oporabilišta grupa od desetak stanovnika Resnika prosvjedovala je i pokušala ući u pogon kako bi spriječila otvaranje, ali spriječila ih je redarska služba. Osim gradonačelnika, verbalno je napadnut i novinar Radio Sljemena.

U Gradu odgovaraju da je Grad Zagreb sukladno Zakonu o obnovi bio dužan napraviti oporabilište građevnog materijala, a gradska skupština je prošle godine donijela odluku da to bude u Resniku.

Gradonačelnik Tomašević podsjetio je da je u Resniku već godinama aktivna privatna betonara protiv koje nitko nikada nije prosvjedovao. “A za oporabilište građevnog materijala koje će manje bučiti, koje će stvarati manje prašine, koja će imati sve moguće mjere poput prskalice i tako dalje, imate odmah prosvjede, jer sve što se želi napraviti u Resniku će od strane nekolicine Resničana biti dočekano protivljenjem”, rekao je Tomašević.