Fortenova “nema saznanja” da je Saif Alketbi preuzeo udjele Sberbanka

Imovina Sberbanka je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prema saznanjima Fortenova grupe nikakve dozvole za prodaju nisu ishodovane

29
Fortenova-grupa

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stekao je navodno 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa. Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. listopada.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova Grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja ove transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

U priopćenju se navodi da je Saif Alketbi iskusan ulagač u private equity te da ima značajne investicije u više sektora. Diplomirao je računovodstvo na Sveučilištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodijelilo mu je Sveučilište humanističkih znanosti i ekonomije u Luganu, Švicarska.

Na ovu vijest reagirala je Fortenova grupa koja je priopćila da nemaju nikakvih službenih saznanja o prodaji udjela Sberbanke.

“Imovina Sberbanka je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanka, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju, odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, priopćili su iz Fortenova grupe za HRT.