Kako do 2030. smanjiti emisiju CO2 za deset gigatona godišnje

Schneider Electric Institut za istraživanje održivosti smatra da je jedini realističan pa i najbrži put prema uspješnoj dekarbonizaciji zgrada, prometa i industrije, sveobuhvatna primjena digitalnih tehnologija uz sve veću elektrifikaciju

39
Schneider Electric Institut

Svijet mora ubrzati klimatsko djelovanje i prepoloviti emisiju ugljičnog dioksida (CO2) do 2030. godine, pozivaju iz Schneider Electrica, kompaniji specijaliziranoj za automatizaciju i digitalnu transformaciju upravljanja energijom. Predsjednik Uprave i izvršni direktor Jean-Pascal Tricoire u uvodnom govoru na svjetskoj turneji Samita inovacija (Innovation Summit World Tour 2021) naglasio je potrebu za hitnom primjenom ostvarivih načina dosezanja nulte emisije ugljičnog dioksida, postavljenih u izvještaju “Imperativ 2030. godine: utrka s vremenom” (The 2030 imperative: A race against time) kojeg je izradio Schneider Electricov institut za istraživanje održivosti.

Samit inovacija ove godine održava se od 12. listopada do 12. studenog. Bavit će se izazovima globalnih klimatskih promjena te postavljanjem smjernica korisnicima, partnerima, regulatorima i donositeljima odluka, koje trebaju dovesti do bržeg smanjenja emisija ugljičnog dioksida kako bi se svjetsko gospodarstvo uspjelo dekarbonizirati prije kraja ovog, predsudnog desetljeća. Posjetitelji događaja će moći iskusiti Schneider Electric digitalne i održive inovacije te naučiti više o Elekrifikaciji 4.0 i novim tehnologijama automatizacije.

Nužna je brza dekarbonizacija

Troicoire je u svom govoru pozvao na brže prihvaćanje mjera koje će dovesti do dekarbonizacije te je ponudio Schneider Electric istraživanja kao nacrt kako ostati unutar ograničenja porasta temperature planeta od 1,5° Celzija. Ovo izvješće detaljno opisuje potrebu smanjenja emisija još u ovom desetljeću za 30 do 50 posto u odnosu na trenutne razine. Ako se to smanjenje ne ostvari, postat će nemoguće ograničiti porast temperature do 1,5° C stupnjeva, kako je istaknulo Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (Intergovernmental Panel for Climate Change – IPCC).

Schneider Electric Institut za istraživanje održivosti u svom izvještaju pokazuje kako se do 2030. godine može smanjiti emisija ugljičnog dioksida za deset gigatona svake godine. Treba naglasiti da je izvještaj fokusiran na emisije samo nekih stakleničkih plinova. U postavljenom cilju smanjenja 50 gigatona ugljičnog dioksida godišnje – scenarij nazvan “Imperativ 2030”, predstavlja 30 posto (deset gigatona CO2 svake godine) smanjenja svih emisija povezanih s proizvodnjom i distribucijom energije i znatno je ubrzanje prema sadašnjoj obavezi koja se kreće oko tri gigatone emisije ugljičnog dioksida godišnje, što je tek 10 posto ciljanog smanjenja. Preostaje još 20 gigatona emisija ugljičnog dioksida koje nisu povezane s energijom, pa nisu uključene u model navedenog izvještaja.

Stoga smatra da je jedini realističan pa i najbrži put prema uspješnoj dekarbonizaciji zgrada, prometa i industrije, sveobuhvatna primjena digitalnih tehnologija uz sve veću elektrifikaciju. Taj pristup daje vremena za adresiranje istog problema u sektorima u kojima nije moguće postići takva smanjenja emisije CO2, kao u energetskom sektoru. Model jasno pokazuje kako će alternativni pravci djelovanja biti previše težak teret korisnicima.

Strategije i rješenja u dekarbonizaciji lanaca vrijednosti

Gradeći na svom vodećem položaju u ekološkoj održivosti i postavljenim ambicijama definiranima u Schneiderovom pokazatelju održivosti 2021. – 2025, tvrtka ubrzava širenje svog savjetodavnog odjela na temelju deset godišnjeg uspjeha u pružanju konzultantskih usluga u području energije i ekološke održivosti.

Schneider Electric je među vodećim svjetskim tvrtkama u energetskoj učinkovitosti, upravljanju energijom, obnovljivim izvorima, izvještavanju o smanjenju emisija ugljičnog dioksida, procjeni klimatskih rizika i dekarbonizaciji lanca opskrbe. Pomaže svojim korisnicima iz brojnih sektora u postavljanju otvorenih, interoperabilnih, digitalnih i pojednostavljenih sustava te inovativnih i pametnijih načina obavljanja posla.

Na ovogodišnjem Samitu inovacija, Schneider Electric predstavlja digitalne izume i rješenja namijenjena postizanju smanjenja emisije ugljičnog dioksida u privatnim kućama, zgradama, podatkovnim centrima, elektrodistribucijskim mrežama i industrijama.