Britanski premijer odobrio gradnju dvaju novih nuklearnih reaktora

Pozitivna politička odluka trebala bi omogućiti prikupljanje privatnih financisjkih sredstava za projekt koji bi prema procijenama trebao koštati čak 35,5 milijardi eura

22
Sizewell C
[Izvor: EDF]

Britanski premijer u odlasku Boris Johnson dao je odobrenje za izgradnju dvaju novih nuklearnih reaktora u Soffalku u Engleskoj, poznatih pod imenom Sizewell C. Pozitivna politička odluka trebala bi omogućiti prikupljanje privatnih financisjkih sredstava za projekt koji bi prema procijenama trebao koštati čak 35,5 milijardi eura.

Objavljeno je da bi vlada mogla financirati do 20 posto projekta, nakon što je već uložila gotovo 120 milijuna eura u njegov razvoj.

Glasnogovornica vlade rekla je da su u tijeku “poslovno osjetljive rasprave” oko razvoja elektrane, ali je dodala da “nuklearna energija ima ključnu ulogu dok radimo na smanjenju našeg oslanjanja na fosilna goriva i smanjenju izloženosti nestabilnim globalnim cijenama plina”.

Francuska državna energetska tvrtka EDF uključena je u projekt od ranih faza razvoja, u partnerstvu s kineskim izvođačem CGN. Međutim, vlada Ujedinjenog Kraljevstva zbog sigurnosnih razloga navodno ne želi kinesku tvrtku u projektu.

Nuklearni regulator Ujedinjenog Kraljevstva već je odobrio projekt reaktora koji je predložio EDF, i prema kojem bi izgradnja elektrane od 3,2 GW zaposlila 900 ljudi te indirektno osigurala tisuće radnih mjesta nakon što bude puštena u pogon.

Trenutačno se susjedna elektrana Sizewell A stavlja izvan pogona, dok je Sizewell B još uvijek operativan. No, ako se bude gradio Sizewell C, očekuje se da će Sizewell B isporučivati ​​energiju još najviše deset godina.