Snažan rast obujma industrijske proizvodnje u ožujku

Uz mjesečni rast od 3,4 posto, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9 posto. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016.

12
industrijska proizvodnja
[Image by Janno Nivergall from Pixabay]

Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke za industrijsku u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ovaj visokofrekventni pokazatelj. U skladu s očekivanjima, potvrđena je snažna pozitivna godišnja stopa rasta potvrđujući tako nastavak oporavka, navode analitičari RBA.

Uz mjesečni rast od 3,4 posto, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9 posto. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%). S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4 posto, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8 posto, kapitalni proizvodi 15,7 posto, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7 posto te intermedijarni proizvodi 10,4 posto).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini više od 80 posto ukupne proizvodnje u ožujku je bila 12,6 posto više na godišnjoj razini dok je u prvom tromjesečju rast iznosio 3,7 posto.

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjeno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7 posto, a prema izvornim indeksima 4,2 posto.

Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, a nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.