Sobočan u solarnu elektranu snage 900 kWh uložio 4,5 milijuna kuna

Ukupna investicija u izgradnju solarne elektrane iznosi 4,5 milijuna kuna, a 2400 panela na krovu proizvodne hale Sobočana daje ukupnu snagu od 900 kWh

80
Sobočan

Na Dan planeta Zemlje, u petak 22. travnja, svečano je puštena u rad solarna elektrana tvrtke Sobočan iz Murskog Središća. Ukupna investicija u izgradnju solarne elektrane iznosi 4,5 milijuna kuna, a 2400 panela na krovu proizvodne hale Sobočana daje ukupnu snagu od 900 kWh. Od toga je 500 kWh sufinancirano iz fondova Europske unije i to u iznosu od 2,2, milijuna kuna. Ostatak investicije pokriven je u potpunosti vlastitim kapitalom tvrtke Sobočan.

“Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije i jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja će od sada, gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljavati iz sunčeve energije“, istaknuo je Franjo Sobočan, vlasnik i osnivač Sobočana.

Kontinuirana ulaganja u razvoj prate poslovanje Sobočana od samih početaka. Tvrtka je 2000. poslovala s pet zaposlenih na 800 četvornih metara, dok su 2007. preselili proizvodnju na novoizgrađenih 2000 četvornih metara u Murskom Središću. Uz uspješnu prijavu projekta i povlačenje sredstava iz Fondova Europske unije nabavljali su najmodernije strojeve, proširivali proizvodne kapacitete. Tako su do sada iz EU fondova povukli oko 12,5 milijuna kuna, a investicijski ciklus nastavljaju i dalje.

“Zaključno s 2024. godinom investirat ćemo ukupno oko 55 milijuna kuna i to najviše u gradnju novih prostornih kapaciteta, novu tehnologiju te obnovljive izvore energije, ali i unaprjeđenje internih procesa i organizacije te znanje i zadovoljstvo naših zaposlenika”, istaknuo je Dejan Sobočan, izvršni direktor.

Sobočan uspješno posluje više od 20 godina. Od male obiteljske tvrtke postao je autorizirani partner renomiranih svjetskih brendova, nalazi se u vrhu europskog tržišta proizvodnje namještaja i opreme višeg kvalitativnog razreda. Dodatno, veliki je izvoznik, a glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija, Ukrajina te Afrika i Azija.
Oko 65 posto prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu i to najviše Njemačke, Austrije, a potom Nizozemske i skandinavskih zemalja. Među ključnim klijentima Sobočan je švicarska grupacija Intersport te Mol Grupa, Crocs Europe i The Athlete’s Foot (TAF), a na domaćem tržištu glavni su im kupci Valamar, Maistra, Grupacija Mol i trgovačka kuća Ribola.

Svečenom puštanju u rad solarne elektrane prisustvovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te brojni uzvanici i poslovni partneri Sobočana.