Span u javnoj ponudi dobio tisuću novih dioničara i prikupio 101 mil. kn

Ukupno 871 mali ulagatelj - 861 fizička i deset pravnih osoba - iskazao je interes za čak 229.300 dionica. Nakon alokacije malim ulagačima pripalo je 206.048 dionica odnosno 35,6 posto ponuđenih dionica

44
Span IPO
Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, svečano su potpisali Ugovor o uvrštenju svih dionica tvrtke Span na služeno tržište Zagrebačke burze

Span d.d. je putem Javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica (29,5 posto) po maksimalnoj cijeni u ponuđenom rasponu od 175 kuna. Spanove dionice kupilo je više od tisuću novih dioničara, čime je prikupljeno 101.185.000,00 kuna. Prilikom predstavljanja službenih rezultata Javne ponude u zagrebačkoj Esplanadi potpisan je Ugovor o uvrštenju svih Spanovih dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Službeno trgovanje svim Spanovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, njih ukupno 1.960.000, počinje u četvrtak 23. rujna, dva dana nakon današnjeg službenog potpisivanja Ugovora.

Iskazani interes svih ulagatelja tijekom Javne ponude – zaposlenika, malih ulagatelja i kvalificiranih ulagatelja bio je značajno veći od ponuđenog broja dionica. Pri cijeni od 160 kuna, koliko je iznosio donji raspon cijene, iskazan je interes za 1.036.166 dionica, što je 79 posto više od ponuđenog, dok je pri maksimalnoj cijeni od 175 kuna iskazan interes za 809.644 dionica, što je 40 posto više od ponuđenog.

Dionice kupilo više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj

Kroz tzv. ESOP program zaposlenicima Spana u Hrvatskoj ponuđeno je 49.000 dionica, a interes je bio čak 47 posto veći od ponuđenog broja dionica. Na kupnju dionica odlučilo se više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj, njih 242. U javnoj ponudi sudjelovalo je 39 kvalificiranih ulagatelja, a velik interes iskazali su i hrvatski građani koji, iako tradicionalno nisu okrenuti burzi u traganju za ulagačkim prilikama, čine čak 75 posto novih dioničara Spana.

“Ostvarili smo sve ciljeve koje smo htjeli postići. Potražnja za dionicama je značajno nadmašila ponudu. S više od tisuću novih dioničara Spana, među kojima su institucionalni ulagatelji, puno malih ulagatelja i naši zaposlenici, postigli smo uravnoteženu dioničarsku strukturu s kojom Span ulazi u novu razvojnu fazu poslovanja. Među novim dioničarima više je od polovice Spanovih zaposlenika u Hrvatskoj. To je nevjerojatno i ponosan sam što radim s ljudima koji toliko vjeruju u ono što radimo. Hvala svim dioničarima na povjerenju i veseli me što ćemo sve uspjehe kompanije u budućnosti zajednički dijeliti”, poručio je osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Ukupno 871 mali ulagatelj, među kojima 861 fizička osoba i deset pravnih, iskazao je interes za čak 229.300 dionica. Svaki pojedini mali ulagatelj mogao je kupiti najviše 19.600 ponuđenih dionica, dok za kvalificirane ulagatelje – mirovinske fondove, osiguravajuća društva, banke i investicijske fondove, nije bio određen najveći broj dionica koje su mogli kupiti putem Javne ponude te su oni iskazali interes za 508.186 dionica.

Kvalificiranim ulagateljima 55,9 posto ponuđenih dionica

S obzirom na to da je interes ulagatelja nadmašio ponuđeni broj dionica, konačan broj kupljenih dionica od strane svih ulagatelja određen je u skladu s Pravilima alokacije, a prema strukturi prodanih dionica nakon alokacije kvalificirani ulagatelji su stekli 323.152 dionice (55,9 posto ponuđenih dionica), mali ulagatelji 206.048 dionica (35,6 posto ponuđenih dionica) te Spanovi zaposlenici 49.000 dionica (8,5 posto ponuđenih dionica).

Nakon službenog predstavljanja rezultata, predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, svečano su potpisali Ugovor o uvrštenju svih dionica tvrtke Span na služeno tržište Zagrebačke burze.

“Jako smo zadovoljni kako je Span realizirao svoj IPO. Cjelokupan proces je odrađen vrlo profesionalno. Interes je zaista bio velik, što jasno pokazuje kako je kompanija percipirana od strane ulagatelja, na što je sigurno utjecala činjenica da je IT sektor jedan od najatraktivnijih za investiranje u cijelome svijetu. Sigurna sam da će Span potaknuti i druge kompanije da  počnu razmišljati o izlasku na burzu i da to i učine, jer je sasvim jasno da na domaćem terenu ima dovoljno sredstava i ulagača koji su spremni ulagati u dionice”, rekl je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Span je za ovu transakciju angažirao Zagrebačku banku kao Agenta ponude i uvrštenja, dok su pravni savjetnici na transakciji bili odvjetnička društva Praljak & Svić kao pravni savjetnik Izdavatelja te Mamić Perić Reberski Rimac kao pravni savjetnik Agenta ponude i uvrštenja.

>>Cijena dionice Spana u javnoj ponudi je 175 kuna