U Sv. Filipu i Jakovu grade se 24 POS-ova stana za 16,5 mil. kn

Stanovi neće biti u roh-bau izvedbi, nego će biti izgrađeni po sustavu 'ključ u ruke', potpuno opremljeni i funkcionalni. Predviđena predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1350 eura po četvornom metru

225
POS Sv. Filip i Jakov
[Izvor: Općina Sv. Filip i Jakov]

Polaganjem vremenske kapsule započela je gradnja četiriju zgrada s ukupno 24 stana kroz program poticane stanogradnje (POS) na Rabatinu iznad Sv. Filip i Jakova. Vrijednost radova je 16,5 milijuna kuna, a predviđena predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1350 eura po četvornom metru.

Na zemljištu površine 2775 četvornih metara gradit će se četiri zgrade na četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata – s parkirnim mjestima i uređenim okolišem. Rok izvođenja je 500 dana od dana početka radova, što znali da bi zgrade trebale biti završene u proljeće 2023. godine. Stanove će graditi tvrtka Constructa Terra d.o.o. iz Zadra.

“Agencija već 20 godina provodi program poticane stanogradnje, a do sada je napravljeno više od 8500 stanova na 80 lokacija u vrijednosti 4,3 milijuna kuna. U Zadarskoj županiji ima 500 stanova, 36 stanova je u završnoj izgradnji u Biogradu na Moru, dok u Sv. Filip i Jakovu od danas započinjemo graditi 24 stana”, rekao je , rekao je Dragan Hristov, ravnatelj Agencije za posredovanje nekretninama (APN), koji je s načelnikom općine Sv. Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem položio vremensku kapsulu u temelje objekta.

Cilj je omogućiti građanima zadovoljavanje stambenih potreba uz mogućnost kupnje stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

Država darovala općini zemljište za POS

“Općina je u projekt uložila četiri milijuna kuna. Dala je besplatno zemljište (darovano od države s namjenom da se na njemu grade stanovi prema POS programu, op. red), dovela je svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš”, rekao je načelnik Pelicarić. “Stanovi neće biti u roh-bau izvedbi, nego će biti izgrađeni po sustavu ‘ključ u ruke’. Dakle, potpuno opremljeni i funkcionalni.”

Dodao je da se za natječaj za 24 stana javilo više od 70 zainteresiranih obitelji: “U roku od šest mjeseci održat će se tribine i razgovori sa svim kandidatima. Međutim, zadnju riječ će imati poslovne banke koje će ocijeniti kreditnu sposobnost kandidata”.

Zemljište na Rabatinu je 2018. godine, dok je ministar državne imovine bio Goran Marić, država darovala Općini Sv. Filip i Jakov za izgradnju POS stanova. Vrijednost zemljišta tada je procijenjena na 36 milijuna kuna.