Poljski fond preuzeo maloprodajni lanac Studenac

U 2017. godini neto prodaja Studenca premašila je 200 milijuna eura. Društvo trenutačno ima više od 2600 stalnih zaposlenika.

u 21:35 Zadnja izmjena: 09.06.2018 u 22:57
216
Studenac
Krajem 2017. godine maloprodajna mreža Studenca obuhvaćala je 384 trgovine u više od 200 gradova, mjesta i sela u Dalmaciji

Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors  potpisao je ugovor o preuzimanju 100-postotnog vlasničkog udjela u društvu Studenac, mreži trgovina (mini marketa) koja pokriva Dalmaciju, od osnivača društva Josipa Milavića.

Studenac je nastao kao obiteljski obrt 1973. godine. Nakon što je obrt prerastao u tvrtku, uglavnom se bavio veleprodajom, a krajem devedesetih proširio je poslovanje na maloprodaju.

“Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao u vodećih deset maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. Studenac je trenutno treći domaći maloprodajni lanac po prihodima te, prema mojem mišljenju, prvi po kvaliteti. Transakcija – poput ove kojoj svjedočimo – predstavlja prirodnu nadogradnju poslovanju te osobno smatram kako će Studenac u bliskoj budućnosti biti vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj.“ izjavio Josip Milavić.

Maloprodaja danas čini temelj poslovanja društva – stvara čak 95 posto ukupnih prihoda. Krajem 2017. godine maloprodajna mreža Studenca obuhvaćala je 384 trgovine, prosječne veličine 120 četvornih metara, u više od dvjesto gradova, mjesta i sela na obali, otocima i u unutrašnjosti, a opslužuje svakodnevno više od 175.000 kupaca. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta.

U 2017. godini neto prodaja Studenca premašila je 200 milijuna eura. Društvo trenutačno ima više od 2600 stalnih zaposlenika.

Turizam kao zamašnjak rasta

“Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se da maloprodajno tržište u Hrvatskoj bude oblikovano prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma”, rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije.

“Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta”, dodao je Kedzia.

Enterprise Investors jedno je od najvećih private equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, Enterprise Investors prikupio je sredstva za devet fondova čiji kapital premašuje 2,5 milijardi eura. Navedeni fondovi investirali su 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora. Izlaskom iz 127 društava ostvarili su prihod od 3,7 milijardi eura.

Glavni i financijski savjetnik prodavatelja u ovoj transakciji bio je Adria Capital, dok je Schönherr djelovao kao pravni savjetnik. Transakciju treba odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.