Vipnet povećao propusnost i pokrivenost mobilne mreže na otocima i moru

Od početka 2017. Vipnet je značajno unaprijedio geografsku LTE pokrivenost u sklopu priprema za ljetnu sezonu, pri čemu je 50 posto lokacija na 300 Mbit/s, a turistički najopterećenije lokacije idu do 750Mbit/s

u 19:51 Zadnja izmjena: 09.06.2018 u 23:07
223
Vipnet
Tomislav Makar (glavni direktor Vipneta za Tehniku), Anka Bišić (ravnateljica Srednje škole Markantuna de Dominisa u Rabu) i Marin Trošelj (direktor STEMI-ja)

U srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu, koja je odabrana u eksperimentalni program predstojeće kurikularne reforme, Vipnet je predstavio nove 5G funkcionalnosti implementirane u mobilnu mrežu.

Vipnetove investicije u razvoj mreže i novih tehnologija na obali i otocima omogućavaju njihovim stanovnicima da se educiraju, brinu o vlastitome zdravlju i vode poslove bez napuštanja svojih naselja. Ta je demonstrirano pomoću novog STEMI robota koji kompleksnu znanost – robotiku – svodi na razumljivu i zabavnu edukaciju za svakog učenika.

Implementacijom novih prijenosnih tehnologija omogućena je gigabitna povezanost otoka te je uz korištenje 5G funkcionalnosti povećana propusnost i pokrivenost Vipnetove mobilne mreže.

Cres i Rab postali gigabitni otoci

Vipnet je napravio tehnološki iskorak u mobilnoj prijenosnoj mreži kombinacijom širenja optičke infrastrukture i primjene radio relejnih mikrovalnih sustava koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta.

Radijske veze imaju širok raspon namjena. Primjer je prijenos digitalnih signala radija i televizije putem elektromagnetskih valova koje odašilju zemaljske radijske postaje. Radijske veze u Vipnetu koriste se za spajanje poslovnih korisnika, a s obzirom na 150-postotno povećanje potreba tijekom turističke sezone, i za povećanje kapaciteta mobilnih mreža.

Pametnim kombiniranjem postojeće optičke mreže i modernih radio relejnih tehnologija kapaciteti mreže na udaljenim otocima povećavaju se na gigabitne razine i osiguravaju se performanse mjerljive s onima koje se postižu pomoću optičke broadband infrastrukture.

“Vipnet kombinira najmodernije tehnologije kako bi doveo gigabitno društvo u svaki kutak Republike Hrvatske. Konvergentna strategija bazira se na izgradnji fiksne infrastrukture u gradovima i većim naseljima dok se 4G mobilna tehnologija vrlo brzo počela percipirati kao bazična tehnologija koja omogućuje bezbrižno korištenje svih aplikacija, čak i kad nismo spojeni na žicu. Nakon implementacije prvih 5G funkcionalnosti u Vip mreži, ova je demonstracija logičan nastavak i put prema potpunom uvođenju 5G tehnologije“, rekao je Tomislav Makar, glavni direktor Vipneta za tehniku.

MIMO tehnologija za superiorno maritimno pokrivanje

Pametnim radio dizajnom Vipnetovi stručnjaci pokrili su 1500 kvadratnih kilometara morskih prostranstava oko otoka Lastova sa samo jednom baznom stanicom. Podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing je tehnologija primjene značajne procesorske snage na poziciji same bazne stanice.

MIMO tehnologija predstavlja skraćenicu za engleski pojam Multiple-input multiple-output  i odnosi se na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena. MIMO tehnologija omogućuje znatna poboljšanja u propusnosti i dometu bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage.

Ova tehnologija općenito povećava ukupnu učinkovitost bežičnih komunikacijskih sustava što je posebno značajno za nautički turizam, međunarodne trajektne linije, ali i stanovnike otoka. Konkretno, pomoću MIMO tehnologije, Vipnet ostvaruje 20 posto bolje LTE pokrivanje.

“Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture”, rekao je Makar.

“Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba. Vipnet ta područja pokriva inovativnim rješenjima preko radio relejnih veza koje danas donose gigabitne kapacitete do otočke telekomunikacijske infrastrukture”, tumači Vipnetov direktor Tehnike. “Time se stvaraju preduvjeti da otoci imaju jednaku kvalitetu širokopojasnog interneta kao i gradovi.“

STEMI roboti – praktična demonstracija primjene 5G funkcionalnosti

Nova serija robota, koja je na hrvatskom tržištu od 24. svibnja, bitno je poboljšana u odnosu na prethodno izdanje Modernijeg je izgleda, povećana je mogućnost interakcije s robotom, proces slaganja je pojednostavljen, sadržajno je bogatiji i zabavniji.

Koristeći senzore dodira robot se sada može programirati da reagira na škakljanje, a svoje raspoloženje može iskazati kroz šest raznobojnih lampica. Također, roboti će biti dostupni i u različitim bojama. Same komponente robota izrađene su od materijala koji su pomno birani kako bi se postigla veća sigurnosti, trajnost te bolje korisničko iskustva.

“Osim fizičkog laboratorija posljednjih godinu dana gradili smo i virtualni u kojem svatko može iskusiti stvaranje tehnologija i sa STEMI inženjerima proći kroz tehnološku avanturu izrade robota – od 3D modeliranja, matematike do elektrotehnike”, rekao je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.