U dva sata rezervirana sva raspoloživa sredstva za energetski učinkovita vozila

Ovaj prvi poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio namijenjen fizičkim osobama, a kroz nekoliko tjedana očekuje se da Fond objavi uvjete i poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila u slučaju kada su kupci pravne osobe.

29
Natječaj za kupnju eko vozila

Nakon održanog natječaja za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila u svega dva sata su rezervirana sva raspoloživa sredstva u iznosu od 15 milijuna eura, pa se tako do kraja godine očekuje realizacija kupnje 2000 novih električnih i plug-in hibridnih automobila, objavila je udruga vozača električnih vozila Strujni krug.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ranije je objavio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila namijenjen građanima s najvećim iznosom do sad, 15 milijuna eura. Ovaj je poziv bio namijenjen fizičkim osobama, a kroz nekoliko tjedana očekuje se da Fond objavi uvjete i poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila u slučaju kada su kupci pravne osobe.

Maksimalan iznos subvencije iznosi 40 posto, odnosno za električna vozila do 9000 eura.

„U Hrvatskoj postoji veliki interes za električnim vozilima jer su energetski učinkovita, a to dokazuje i do sada najveći natječaj gdje su u samo dva sata rezervirana sva raspoloživa sredstva – i to gotovo sva za električne aute. Iako model poticaja ‘najbrži prst” koji se ponovio i ove godine nije rješenje koje je najsretnije iz razloga jer je tako prodaja energetski učinkovitih vozila periodična, ovakve subvencije su u počecima ipak potrebne kako bi se građanima približila tranzicija na održive oblike prijevoza”, rekao je Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Dodao je kako se Strujni krug već dugo predlaže model subvencioniranja kroz cijelu godinu, bez periodičnih natječaja, kako bi subvencije bile dostupne kroz cijelu godinu, kao u ostalim europskim zemljama. “Apeliramo na otvaranje novog kruga poticaja za fizičke osobe u ovoj godini, kako je i ranije bilo najavljivano, jer kao i prethodnih godina interes za kupnju električnih automobila veći je od raspoloživih sredstava”, poručio je Prpić.

Udruga Strujni krug osnovana je krajem 2019. s ciljem promicanja električne mobilnosti i poboljšanja prava vozača električnih vozila u Hrvatskoj.