Sustav e-Pristojbe omogućuje plaćanje 215 javnih usluga

Kroz sustav ePristojbe u svim županijama omogućeno je plaćanje 215 identificiranih javnih usluga iz nadležnosti deset središnjih tijela

180
sustav e-Pristojbe
Andrea Kajtaz, FINA [izvor: Karlovačka županija]

U Karlovcu je predstavljen sustav e-Pristojbe kao dio redizajniranog nacionalnog portala e-Građani. Sustav e-Pristojbe omogućava različite opcije plaćanja pristojbi i naknada za usluge koje pružaju javnopravna tijela elektroničkim ili klasičnim putem.

Kroz sustav e-Pristojbe u svim županijama omogućeno je plaćanje 215 identificiranih javnih usluga iz nadležnosti deset središnjih tijela.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 50,52 milijuna kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz redizajnirani portal e-Građani građanima i poduzetnicima pruža se 89 usluga, a koristi ga više od 1,25 milijuna korisnika.

“Korištenjem javnih elektroničkih usluga građanima i poduzetnicima pojednostavljujemo komunikaciju s javnom upravom, pružamo bržu i efikasniju uslugu, bez papira, bez čekanja u redovima, bez odlazaka na šaltere i u konačnici štedimo vrijeme.

Uspostavom Sustava e-Pristojbe omogućeno je građanima i poduzetnicima plaćanje potrebnih pristojbi i naknada kartičnim plaćanjem što dodatno olakšava korištenje elektroničkih usluga uključujući i usluge koje se ostvaruju na šalterima jer više nije potrebno kupovati biljege”, rekao je  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, na predstavljanju sustava e-Pristojbe u utorak.

Transparentan pregled cijena javih usluga

Implementacijom i stalnim usavršavanjem sustava e-Pristojbe građanima i djelatnicima javne uprave omogućen je javno dostupan i transparentan pregled javnih usluga i cijena na jednom mjestu. Osim toga, u svakom trenutku postoji mogućnost odabira podnošenja zahtjeva i to na šalteru putem uvedenih POS uređaja ili elektronički (putem e-usluga) kao i odabir načina plaćanja.

Usluge koje ne zahtijevaju fizički dolazak mogu se preuzeti elektroničkim putem, a sve s ciljem da se zaštiti zdravlje građana i djelatnika javne uprave.

“Fina je pružila potporu SDURDD-u pri uspostavi jedinstvene platforme za pregled i plaćanje pristojbi i naknada za usluge javnopravnih tijela. Danas su u sustav uključene usluge iz različitih područja, kao što je gospodarstvo, uprava, promet, turizam, ugostiteljstvo, unutarnji poslovi i dr. Sustav je primijenjen kroz šest elektroničkih servisa dostupnih kroz sustav e-Građani, te je na njega uključeno više od 200 usluga. S obzirom na to da ovaj sustav omogućava brže i jednostavnije plaćanje javnih usluga, vjerujemo da će ga građani dobro prihvatiti”, objasnila je Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Financijske agencije.

>>Pristojbe i naknade u županijskim uredima mogu se plaćati karticama

>>ePristojba: Prvo plaćanje karticama u državnim uredima, integracija eUsluga do kraja lipnja