Sustav odvodnje za Crikvenicu, Novi i Selce bit će završen do kraja 2023.

Projekt vrijedan gotovo pola milijarde kuna obuhvaća gradnju nove i rekonstrukciju postojeće mreže odvodnje otpadnih voda te izgradnju novih uređaja za biološko pročišćavanje u Novom Vinodolskom i Crikvenici

43
[izvor: aglomeracija-novi-crikvenica-selce.eu]

U Crikvenici su predstavljene trenutne aktivnosti i detalji oko projekta “Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce”, vrijednog gotovo pola milijarde kuna. Riječ je o najvećem i najvrjednijem projektu na području Primorsko – goranske županije, a pokriva gradove Novi Vinodolski i Crikvenicu, te mjesta Selce, Dramalj i Povile.

Projekt obuhvaća gradnju nove i rekonstrukciju postojeće mreže odvodnje otpadnih voda te izgradnju novih uređaja za biološko pročišćavanje u Novom Vinodolskom i Crikvenici. Uz dva nova pročistača izgradit će se 2749 metara nove vodoopskrbne i 56.792 metara kanalizacijske mreže te 13 crpnih stanica. Rekonstruirat će se 13.091 metara vodoopskrbne mreže, 20.669 metara kanalizacijske mreže i 11 crpnih stanica.

Ukupna vrijednost projekta je 459,55 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 367,64 milijuna kuna, a iz europskog Kohezijskog fonda osigurano je 261,12 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ugovor sa zajednicom ponuditelja koja će izvoditi radove potpisan je u ožujku prošle godine, a početkom travnja je tvrtka GPP Mikić kao nositelj uvedena u posao. Radovi bi trebali završiti krajem 2023. godine.

“Radovi su većim intenzitetom krenuli od rujna prošle godine, odmah po završetku sezone. Danas u svakom dijelu našega grada možete vidjeti strojeve, mehanizaciju, odnosno radove koji garantiraju da ćemo u roku uspjeti završiti ovaj projekt”, rekao je Veselko Mutavgjić, član uprave Komunalnog trgovačkog društva VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol koje je nositelj projekta.

“Da bismo čitav projekt uspjeli dovesti do kraja potrebna je sinergija svih naših građana, njihovo razumijevanje i strpljenje, budući da se diljem Crikvenice nalaze razni semafori, odnosno na snazi je ponešto drugačija regulacija i sporija protočnost prometa od one na koju smo navikli”, dodao je Mutavgjić.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina istaknuo je da projekt donosi bolju kvalitetu življenja: “Najjednostavnije rečeno, svaki objekt obuhvaćen projektom bit će priključen na sustav odvodnje otpadnih voda. Više neće biti septičkih jami, problema curenja ili pražnjenja istih, a rezultat čitavog projekta jasno će se vidjeti na primjeru našega mora. Ono će biti još čišće i kvalitetnije, a to će dodatno poboljšati turističku uslugu Crikvenice i Novog Vinodolskog”.