Talijanski Danieli dobio zajam od 122,5 mil. eura za Željezaru Sisak

EIB-ov zajam pomoći će talijanskoj grupaciji da do 2050. dosegne klimatsku neutralnost zahvaljujući primjeni inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći i minimlinova

43
[Izvor: Danieli.com]

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je talijanskoj grupaciji Danieli zajam od 350 milijuna eura za gradnju pogona za proizvodnju čelika, od čega je 227,5 milijuna eura namijenjeno pogonima u Italiji, u Udinama, a 122,5 milijuna eura pogonima Danielijeve tvrtke kćeri Acciaierie Bertoli Safau u Sisku, navodi u zajedničkom priopćenju EIB-a i Danielija objavljenom u ponedjeljak. Riječ je o petoj operaciji u nizu koju su EIB i Danieli ugovorili u posljednjih 25 godina. Ukupna vrijednost operacija iznosi oko 580 milijuna eura.

EIB-ov zajam pomoći će talijanskoj grupaciji da do 2050. dosegne klimatsku neutralnost zahvaljujući primjeni inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći i minimlinova. Projekt također potiče prijelaz na kružno gospodarstvo ponovnom upotrebom nusproizvoda i povećanjem uporabe drugih metala iz otpada, navodi se u priopćenju.

Zajam je namijenjen za financiranje projektiranje i gradnju zelenih tvornica. Smanjenjem potrošnje energije odnosno povećanjem učinkovitosti smanjit će se emisija ugljičnog dioksida po toni proizvedenog čelika. Kružno gospodarstvo potiče se kroz recikliranje otpada u proizvodnom procesu, promicanje odgovornog upravljanja i ograničavanje emisija stakleničkih plinova.

EIB procjenjuje da će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta.

Industrija proizvodnje čelika proizvodi oko 10 posto ukupnih globalnih emisija ugljičnog dioksida. Grupacija Danieli godinama potiče aktivnosti istraživanja i razvijanja proizvodnje čelika uz smanjenje emisije ugljičnih plinova. Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović nakon posjeta Italiji u svibnju potvrdio je da će taljanski vlasnici, Grupa ABS koja je u vlasništvu talijanske grupacije Danieli, u Željezaru Sisak uložiti 200 milijuna eura kroz projekt koji bi trebao biti završen za tri godine.