Talijanski Webuild će građevinske radnike tražiti u Africi

Ključno je podržati tvrtke u osposobljavanju stranaca kako bi svima – a ne samo već zaposlenima – pružili osnovna znanja koja su ključna za osiguranje sigurnosti na gradilištima, poručio je izvršni direktor Webuilda

23
webuild
Pietro Salini, izvršni direktor Webuilda [Izvor: Webuild / press]

Talijanska građevinska grupa Webuild najavila je da u sljedeće tri godine planira zaposliti  gotovo 10.000 novih radnika, a izvor potencijalnih novih građevinskih radnika vide u Africi.

“Grupa Webuild u Italiji radi na 31 velikom projektu i zapošljava oko 16.300 ljudi, a cilj nam je u razdoblju 2024. – 2026. zaposliti još 9500 građevinskih radnika i uredskog osoblja”, rekao je Pietro Salini, izvršni direktor Webuilda u čijem sastavu posluju američki Lane Construction i australski Clough. “Samo u 2022. zaposlili smo 15.000 ljudi, od kojih je 40 posto  bilo mlađe od 30 godina. Ogroman napor ulažemo da ih pronađemo i obučimo, ali to je izuzetno važno kako bi se talijanska infrastruktura modernizirala i učinila održivijom.”

Salini je o zapošljavanju radnika iz Afrike govorio na konferenciji koju je organiziralo Katoličko sveučilište Svetog Srca u Italiji, na kojoj se raspravljalo o poticanju imigracije iz Afrike zbog posla. Sudomaćin konferencije bio je E4Impact, zaklada čiji je cilj osposobiti i stvoriti partnerstva između afričkih i europskih tvrtki.

Salini je istaknuo da Italija traži više od 530.000 ljudi, od kojih je gotovo polovicu “jako teško pronaći”.

Salini je istaknuo kako je Afrika po rastu broja stanovnika pretekla Aziju: “Četiri od osam zemalja koje će činiti više od polovice rasta stanovništva do 2050. su afričke. Među njima je i Nigerija, koja bi do 2058. mogla imati više stanovnika nego cijela Europska unija”.

„Zbog toga je jako potrebno da Unija i države članice uspostave učinkovito i zajedničko upravljanje imigracijom. Ključno je podržati tvrtke u osposobljavanju stranaca kako bi svima – a ne samo već zaposlenima – pružili osnovna znanja koja su ključna za osiguranje sigurnosti na gradilištima”, poručio je izvršni direktor Webuilda.

“Sektor infrastrukture zahtijeva sve više specijaliziranih radnika. Zbog toga Webuild godinama ulaže u stručnu obuku, u sigurnosnu kulturu i inovacije za sve one koji žele raditi u rastućem sektoru poput našeg”, rekao je Salini.

Webuild ima vlastitu obrtničku školu (“Scuola di Mestieri”), koja pruža teoretsko znanje uz praksu na gradilištima uz iskusne menadžere. Uz stipendijske programa za polaznike, u obuci se koriste nove imerzivne metode kao što su 3D simulatori virtualne stvarnosti, programi obuke za menadžere. Webuild također gradi istraiživačko-razvojna parterstva s talijanskim sveučilištima i sporazum s talijanskim odjelom za zatvore kojim se nudi mogućnost zapošljavanja zatvorenicima.