Tehnix će u Koprivnici graditi kompostanu vrijednu 15 mil. kn

Tvrtka Tehnix gradit će u naselju Herešin u Koprivnici postrojenje za recikliranje biootpada kompostiranjem vrijedno 15 milijuna kuna. Postrojenje bi trebalo biti u funkciji u siječnju 2022.

104
Tehnix recikliranje biootpada

Tvrtka Tehnix gradit će postrojenje za recikliranje biootpada kompostiranjem u naselju Herešin u Koprivnici, piše Lokalni.hr. Ugovor vrijedan 15 milijuna kuna potpisali su predsjednica uprave koprivničkog Komunalca Nataša Tetec, član uprave Goran Međurečan te direktor i vlasnik Tehnixa Đuro Horvat. Investicija je sufinancirana iz fondova Eurospke unije, a Tehnix je za izvođača izabran na javnom natječaju.

Postrojenje bi trebalo biti u funkciji u siječnju 2022. Prema projektu gradit će se dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4000 četvornih metara, koje će služiti za primanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. Uz te dvije hale gradit će se i natkriveni dio, gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma.

Naravno, nabavit će se i novi strojevi, a kapacitet postrojenja bit će 9000 tona biootpada godišnje.

Cilj projekta je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište te povećati iskorištavanje biootpada kompostiranjem. Posebno je važno i to da se rješava problem neugodnog mirisa na postojećoj kompostani, koja je u cijelosti na otvorenom. Novi pogon će imati zatvoreni ciklus obrade.