Telemach i Petrol potpisali ugovor o kupovini zelene energije

Sva energija koju Telemach koristi dolazit će iz obnovljivih izvora, iz vjetroelektrane u Obrovcu. Prelazak na obnovljive izvore energije doprinosi očuvanju okoliša, održivom poslovanju, smanjivanju ugljičnog otiska te podržava europski zeleni plan

78
zelena energija Telemach
foto: Telemach

Telemach je s Petrolom potpisao ugovor o kupovini zelene energije čime će 100 posto električne energije koju troši dolaziti iz obnovljivih izvora, točnije iz vjetroelektrane u Obrovcu. Zahvaljujući tome Telemach stječe certifikat koji dodjeljuje HROTE (Hrvatski operator tržišta energija) za jamstvo podrijetla električne energije. Riječ je o elektroničkoj ispravi koja se izdaje za električnu energiju proizvedenu u postrojenju koje koristi obnovljivi izvor energije.

Prelaskom na obnovljive izvore energije Telemach želi dati svoj doprinos očuvanju okoliša, održivom poslovanju i smanjivanju ugljičnog otiska te podržati europski zeleni plan koji ima za cilj stvoriti moderno, učinkovito i konkurentno europsko gospodarstvo, kao i eliminirati neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

S tim je ciljem Europska komisija donijela niz prijedloga kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Zelena tranzicija

„Kao zagovaratelj digitalizacije koju snažno potičemo implementacijom najnaprednijih širokopojasnih mreža, Telemach se zalaže za stvaranje održivog okruženja koje će spremno odgovoriti na brojne izazove pred nama. U skladu s time usmjereni smo i na smanjivanje ugljičnog otiska te korištenje zelenih izvora energije koji tome doprinose pa smo sretni što možemo biti dijelom pozitivnih promjena koje će s vremenom rezultirati sve većom ekološkom osviještenošću i poboljšanjem zdravlja budućih generacija“, izjavio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska.

Iako će spomenuti prijedlozi za smanjenje emisije stakleničkih plinova biti usvojeni tek 2023., a Hrvatska ima dvije godine za njihovo usvajanje na nacionalnoj razini, iz Telemacha poručuju da su već sada odlučili krenuti sa svojom zelenom tranzicijom, čime želi potaknuti i cjelokupnu poslovnu zajednicu. Ujedno žele ukazati i na prilike koje ona nosi i u kontekstu podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva te osiguravanja stabilne tranzicije na održivo i energetski neovisno gospodarstvo koje će unaprijediti živote svih građana.