Završen tehnički pregled Pelješkog mosta

Tehničkim pregledom utvrđeni su manji nedostaci, kakvi su za takve složene konstrukcije normalni i uobičajeni. Riječ je o radovima koji se mogu izvesti u vrlo kratkom roku, a obuhvaćaju zamjenu manjeg dijela prometne opreme

74
spojen Pelješki most

Već u petak je završen tehnički pregled Pelješkog mosta prilikom kojeg su utvrđeni tek manji nedostaci. Predočeni su dokazi uporabljivosti  te funkcionalni testovi nužni za uporabu mosta koji su zadovoljili sve uvjete tražene građevinskom dozvolom, potvrdila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

“Tehničkim pregledom utvrđeni su manji nedostaci, kakvi su za ovako složene konstrukcije normalni i uobičajeni. Riječ je o radovima koji se mogu izvesti u vrlo kratkom roku, a obuhvaćaju zamjenu manjeg dijela prometne opreme. Nakon što ovi nedostaci budu uklonjeni, moći ćemo govoriti o završetku svih radova na Pelješkom mostu”, zaključila je Tamara Pajić.

“Uspjeli smo ono što su mnoge generacije dugi niz godina priželjkivale i sanjale. Lijepo je osvrnuti se iza sebe i reći: ‘Evo, bio sam dio tog velikog pothvata'”, rekao je za Hrvatski radio Jere Šegedin, glavni inženjer i voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta.

Građevinski radovi na Pelješkom mostu završeni su nakon 1277 dana. Gradnja mosta počela je 30. srpnja 2018. godine, a rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. U srijedu, 26. siječnja, završeni su svi građevinski radovi, a dan kasnije počeo je tehnički pregled mosta, koji je završen već idućeg dana. Nakon uspješnog završetka tehničkog pregleda slijedi postupak ishođenja svih potrebnih dozvola za most.

Uskoro bi trebala biti završena pristupna cesta koja vodi od Jadranske magistrale do samog mosta te spoj od mosta do nove pelješke ceste od Duboke do Šparagovića koju gradi tvrtka Strabag.

Prema posljednjim službenim najavama iz Hrvatskih cesta, do kraja lipnja u promet će biti puštena spojna cesta od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac te nova pelješka cesta od mosta do čvora Prapratno. Preostali dio ceste, od stonske obilaznice do mjesta Doli trebao bi biti u prometu do kraja ove godine.