Bivša ortopedska bolnica u Kraljevici postaje luksuzni hotel

Investitor je Liburnia Group, albanska tvrtka registrirana u Zagrebu. Vrijednost investicije premašuje 37 milijuna kuna, a planira se otvaranje više od 40 novih radnih mjesta

123
Hotel Liburnia
Hotel Liburnia izgradio je Philipp Ritter von Olschbaur iz Beča 1904. godine. Hotel je 1911. prenamijenjen u bolnicu i lječilište. Zgrada je najpoznatija kao Ortopedska bolnica Kraljevica, koja je djelovala kao dio KBC Rijeka do 1991. Od tada je zgrada izvan funkcije, [foto: Luka Pensa, izvor: lokalpatrioti-rijeka.com]

Zgrada stare bolnice u Kraljevici, izvorno zamišljena kao hotel Liburnia, rekonstruirat će se u luksuzni hotel s pet zvjezdica. Projekt rekonstrukcije u posljednjoj je fazi dobivanja odobrenja konzervatorskog odjela, piše Novi list. Vrijednost investicije premašuje 37 milijuna kuna, a planira se otvaranje više od 40 novih radnih mjesta.

Investitori očekuju da će građevinska dozvola biti odobrena početkom 2022. godine. Nakon toga započet će radovi koji će trajati dvije godine.

Investitori iz Liburnia Groupa ističu kako uskoro započinje potpuna rekonstrukcija objekta uz poštovanje najstrožih konzervatorskih uvjeta. Riječ je o albanskoj tvrtki registriranoj i u Zagrebu koja radi po cijeloj Europi. Planiranom rekonstrukcijom, navode, objektu će se vratiti prvobitni sadržaj hotela, uz zadržavanje postojeće strukture i vanjskog izgleda zgrade. Investitori kažu da im je cilj stvaranje novog motiva za dolazak gostiju u Kraljevicu, uz kvalitetnu simbiozu sa zajednicom, vraćanje starog sjaja i namjene hotela, uz poštovanje specifičnosti i kulturne baštine Kraljevice.

“Sigurni smo da Kraljevica i hotel Liburnia imaju velik potencijal i zato smo se odlučili upravo za ovu investiciju. Investicijom većom od 37 milijuna kuna uredit ćemo hotel standarda pet zvjezdica koji će biti otvoren tijekom cijele godine. Hotel će imati ukupno 27 smještajnih jedinica veličine od 55 do 130 četvornih metara, od čega 3 premium apartmana i 24 sobe. Gostima hotela i posjetiteljima bit će na raspolaganju dva bara i restoran, dva bazena, kao i moderna spa & wellness zona. Objekt će imati i vlastiti prilaz i podzemnu garažu, tako da dolazak gostiju nikako neće ometati redovan promet Kraljevicom. S obzirom na to da hotel ima povoljan geografski položaj, izravan pristup marini i prilaz otvorenom moru te da je neposrednoj blizini remontnog brodogradilišta, očekujemo da će hotel privući i nautičare” istaknuo je predstavnik investitora Bedri Prishtina.

Projekt budućeg hotela potpisuju arhitekti studia Mikuš-Pag iz Zagreba. Prilikom izgradnje i rada hotela poštovat će se najviši ekološki i standardi održivosti.

Hotel Liburnia izgradio je Philipp Ritter von Olschbaur iz Beča 1904. godine, u neposrednoj blizini dvorca Nova Kraljevica. Objekt je predstavljao klasični secesijski stil gradnje, te je odmah bio prepoznat kao jedan od najljepših objekata na cijelom Kvarneru. Kraljevica je bila na turističkoj karti poznata upravo po ovom velikom i raskošnom kompleksu. Nakon 1911. pa sve do 1991. godine zgrada je korištenja kao ortopedska bolnica, nakon čega započinje propadanje i devastacija objekta koji je od 1991. godine izvan funkcije.

“Kraljevica se nalazi na morskom čvorištu. Predstavlja i vrata Europe – put prema Austriji i Italiji, ali i vrata Jadrana koja povezuju cijeli svijet s našim morem. Siguran sam da će hotel Liburnija predstavljati značajan iskorak u razvoju naše turističke ponude. Ujedno je ovo i signal drugim investitorima i poziv za buduće investicije. Grad će učiniti sve potrebno da zajedno s investitorom projekta sačuvamo našu baštinu, ali i omogućimo kvalitetan suživot naših stalnih stanovnika i gostiju ulaganjem u infrastrukturu”, poručio je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.