Booking.com: Split među 29 gradova s više od 10 milijuna gostiju

Od 2009. u više od 400 gradova širom svijeta zabilježeno je više od milijun dolazaka putem Booking.com-a. Split se našao na popisu 29 gradova svijeta, među kojima su Rim, London, Dubai, Melbourne i Kuala Lumpur, koji su imali više od 10 milijuna gostiju

239
grad Split

Booking.com, jedna od vodećih svjetskih digitalnih platformi za putovanja, najavio je u četvrtak da će broj dolazaka gostiju u razdoblju od 2007. godine premašiti 3 milijarde, kada su u pitanju smještajni objekti koji se nude na njihovoj stranici. Čak 750 milijuna tih gostiju svoj je boravak odlučilo provesti u nehotelskim smještajnim jedinicama koje uključuju kuće, apartmane i druge jedinstvene objekte.

U istom razdoblju u više od 400 gradova širom svijeta zabilježeno je više od milijun dolazaka putem Booking.com-a. Split se našao na popisu 29 gradova svijeta, među kojima su Rim, London, Dubai, Melbourne i Kuala Lumpur, koji su imali više od 10 milijuna gostiju.

Booking.com priča počela je ponudom nehotelskih smještajnih objekata, a nastavila se uključivanjem prvog apartmana na platformu 2000. godine. Danas, Booking.com u svojoj ponudi broji više od 28 milijuna registriranih smještajnih jedinica te putnici mogu birati smještaj u više od 148.000 odredišta u 220 zemalja i teritorija diljem svijeta..

Neki od najstarijih i uistinu jedinstvenih smještajnih objekata Booking.com-a su Residence Arco Plage, vikendica u gradu Olmeto u Francuskoj, i Lakeside Town Farm, planinska kuća usred funkcionalne farme koja se prostire na preko 1000 četvornih metara u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oba objekta otvorila su svoja vrata gostima Booking.com-a 2005. godine, dok objekti poput kampa Honeyguide Tented Safari Camps u Nacionalnom parku Kruger (Južna Afrika), koji nudi luksuzne šatore suvremenog dizajna nadomak čudesne afričke divljine, već više od 10 godina pružaju smještaj putnicima sklonima avanturi.

U Hrvatskoj neki od najduže dostupnih smještajnih objekata na stranici uključuju Pool Apartments Plitvice Lakes koji se nalaze u Grabovcu samo devet kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Casa Romantica La Parenzana smještena u blizini Buja u Istri, i kamena Villa Varoš u Splitu, u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače.

U potrazi za novim iskustvima

“Zaista nas veseli kad pogledamo koliko smo daleko stigli, posebice imajući na umu skromne početke. Ostvarili smo rast zajedno s nevjerojatnim smještajnim objektima diljem svijeta kako bismo probudili strast za istraživanjem među putnicima i potaknuli ih da otkriju svijet,” rekao je Olivier Grémillon, potpredsjednik u Booking.com-u. “Uzbudljivo je pogledati u budućnost i što će nam sektor putovanja sve donijeti. Pojavljuju se nova odredišta, tehnologija se razvija, a želja putnika za istraživanjem i otkrivanjem novih iskustava samo raste. Otprilike 40 posto naših aktivnih korisnika rezerviralo je alternativnu vrstu smještajnog objekta tijekom posljednjih 12 mjeseci. Jedinstvena iskustva boravka i dalje će biti u srcu putovanja u budućnosti, čak i više nego danas.”

Omogućiti putnicima da se osjećaju kao kod kuće i u najudaljenijim dijelovima svijeta nikada nije bilo važnije, pri čemu će najvažniju ulogu odigrati domaćini objekata, navodi se Booking-com u priopćenju.

Istraživanje Booking.com-a provedeno među 21.500 globalnih putnika otkriva da gotovo dvije trećine putnika (63%) smatra da je njihov boravak bio bolji zahvaljujući vlasniku smještajnog objekta koji je dao sve od sebe i otišao korak dalje, a 62 posto putnika iznimno cijeni “znanje i iskustvo” koje vlasnici lokalnih smještajnih objekata mogu podijeliti s njima.

Apartmani nadmašili hotele

Nagrade Booking.com-a Guest Review Awards ove su godine pokazale sve veću potražnju putnika za alternativnim vrstama smještaja. Gotovo tri četvrtine nagrada (73%) dodijeljeno je kućama za odmor, apartmanima i drugim jedinstvenim smještajnim objektima, uključujući sve od brodova i iglua do smještaja kod domaćina i ladanjskih kuća.

Već drugu godinu zaredom apartmani su nadmašili kategoriju hotela i dobili najveći broj nagrada, te čine više od trećine svih nagrađenih smještajnih objekata u svijetu (36%). Također, već drugu godinu zaredom, četiri od pet najnagrađivanijih vrsta smještaja u 2018. godini čine alternativni smještaji: apartmani (269.649), hoteli (148.913), privatni smještaji (78.574), smještaji s doručkom (66.697) i vikendice (56.303).

Impresivna brojka koju je objavio Booking.com pokazuje da putnici sve više cijene i pokazuju zanimanje za raznolika jedinstvena smještajna iskustava, a to se vidi i u nagradama Guest Review Awards i nedavnim istraživanjima Booking.com-a. Mogućnosti su beskonačne: od jedinstvenih smještaja poput vikendice The House of Sparkle u Londonu, apartmana The Unicorn House u Milanu i vikendice Kevin Hart’s Tiny House u New Yorku, do povratka u studentske dane boravkom u kampusu sveučilišta Trinity College u Dublinu u Irskoj, promatranja zvijezda u kampu Hasan Zawaideh Camp u dolini Wadi Rum, uživanja u suncu u vili The Bali Dream Villa Seminyak i istraživanja fjordova u kampu Orca Island Cabins u Sewardu na Aljasci, zaključuje se u pripćenju.