Počeli radovi na luksuznom hotelu u staroj zgradi Maraske u Zadru

Ukupna investicija Dogus grupe u hotel s pet zvjezdica i stambeni kompleks sa 115 stanova procijenjena je na 120 milijuna eura. Otvorenje hotela Hyatt Regency Zadar Maraska planirano je u sezoni 2024. godine

403
Hyatt Regency Zadar Maraska
Hyatt Regency Zadar Maraska [Izvor: Dogus grupa]

Dogus grupa službeno je pokrenula radove na izgradnji hotela s pet zvjezdica u zgradi stare tvornice Maraska, nekadašnjem sjedištu tvornice pića Maraska u Zadru. Bivša tvornica sagrađena je početkom 20. stoljeća, na samoj obali, i udaljena je nekoliko minuta hoda od stare gradske jezgre na Poluotoku i Morskih orgulja.

Otvorenje 2024. godine

Hotel kojim će upravljati Hyatt trebao bi imati 133 sobe i apartmana, spa, wellness centar, konferencijsku dvoranu, restorane i barove. Uz hotel će biti i stambeni kompleks sa 115 stanova. Ukupna investicija procijenjena je na 120 milijuna eura. Otvorenje hotela Hyatt Regency Zadar Maraska planirano je u sezoni 2024. godine.

“Zadar, povijesno središte Sjeverne Dalmacije, odlična je polazišna točka za putnike koji žele posjetiti idilične hrvatske otoke i nacionalne parkove te istražiti netaknutu ljepotu zadarskog arhipelaga. Hyatt Regency Zadar Maraska djeluje kao dio Regency Branda tvrtke Hyatt International Group te je prvi hotel pod Hyattovim brendom u Hrvatskoj.

Zadarski će se hotel odlikovati prepoznatljivim, elegantnim dizajnom te će nuditi izvrsnu ponudu hrane i pića. Gostima će na usluzi biti i vrhunski spa i wellness sadržaji. Osim toga, hotel će sadržavati i konferencijske objekte te prostore za sastanke koji će dodatno doprinijeti razvoju konferencijskog turizma u Zadru. Izgradnjom ovog hotela nastavlja se strelovit rast prisutnosti brenda Hyatt u regiji te se on pridružuje već postojećim nekretninama Hyatt Regency u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Srbiji”, navodi se u priopćenju Dogus grupe Hrvatska.

Građevinski radovi planirani su u fazama, a u prvoj fazi radit će se na ojačavanju i rekonstrukciji povijesne građevine. Paralelno s tim, projekti koji su dovršeni 2016. godine su pod revizijom dizajnera kako bi se projekt ažurirao u skladu s najnovijim pandemijskim standardima, tehnologijama i trendovima u dizajnu. Dogus grupa planira završiti pregled projekta i krenuti s drugom  fazom do kraja svibnja. Rezidencijalni dio projekta je u procesu planiranja i bit će predstavljen u daljnjim fazama, poručuju iz Dogus grupe.

Spor države i Tankerkomerca oko Marine Zadar

Izgradnja kompleksa trebala je početi 2016., a jedan od razloga kašnjenja je razvoj drugog dijela hotelskog kompleksa. Doğuş grupa čekala je rješenje budućeg okoliša hotela, a poslije na rješenje spora između države i Tankerkomerca oko vlasništva nad Marinom Zadar, koju su željeli povezati s projektom izgradnje hotela.

Tankerkomerc je smatrao da je temeljem dugogodišnjeg posjeda, korištenja i ulaganja vlasnik marine, a država je to osporavala jer je riječ o pomorskom dobru. Presudom iz siječnja 2020. Marina Zadar je vraćena u posjed Ministarstvu pomorstva. Tankerkomerc se žalio na presudu, ali žalba je odbijena. Tankerkomerc pak s državom vodi i spor oko povrata ulaganja u marinu u visini 40 milijuna eura.

Dogus group jedan je od najvećih privatnih konglomerata u Turskoj, a vlasnik je Grand Hyatt Istanbul i Hyatt House Istanbul Gebze. U Hrvatskoj su ulagali u marine u Šibeniku Sukošanu i Zadru, koje su prije nekoliko godina pod brendom D-marin prodali investicijskom fondu CVC. U svom vlasništvu zadržali su hotele D-Resort u Šibeniku i Villu Dubrovnik te projekt hotela Maraska u Zadru.