e-Poslovanje: Do sredine godine u funkciji će biti i Korisnički pretinac

e-Poslovanje omogućava poslovnim korisnicima pristup elektroničkim uslugama kao što su e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostava elektroničkih isprava za registraciju vozila, registar stvarnih vlasnika...

47
e-Poslovanje
Saša Bilić (APIS IT), Andreja Kajtaz (FINA) i državni tajnik Bernard Gršić [Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva]

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak na konferenciji u Zagrebu dosadašnji razvoj projekta e-Poslovanje koji omogućava jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama za poslovne korisnike. Te usluge uključuju, između ostalih, i usluge e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostava elektroničkih isprava za registraciju vozila u RH, jedinstvena informacijska točka – sustav katastra infrastrukture te registar stvarnih vlasnika.

Projekt e-Poslovanje provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva zajedno s Financijskom agencijom (FINA) te Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kao projektnim partnerima. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je 50,98 milijuna kuna.

Konferenciju je otvorio Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji je tom prilikom istaknuo: “Kako imamo platformu e-Građani za građane, tako razvojem platforme e-Poslovanje omogućavamo našim tvrtkama, obrtima, OPG-ovima da pojednostave i ubrzaju komunikaciju s javnom upravom. Ne morate ići u urede, na šaltere, ne morate čekati, stvari se rješavaju klikom miša”.

“Uz Korisnički pretinac koji će poduzetnicima biti dostupan kao web i mobilna aplikacija, dodanu vrijednost ovog projekta predstavlja izgradnja modernog i sofisticiranog sustava poslovnog izvještavanja koji će biti temelj za sve poslovne odluke koje se odnose na javne usluge i njihove korisnike”, rekao je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

“Nadogradnjom NIAS-a i e-Ovlaštenja kroz projekt e-Poslovanje uspjeli smo zaokružiti cjelokupni proces interakcije građana i poslovnih subjekata s javnom upravom, a o uspješnosti projekta najbolje govori sve veći broj poduzetnika koji ga koriste”, rekla je direktorica FINA-inog Sektora digitalnih rješenja Andreja Kajtaz.

Projekt e-Poslovanje predstavio je Dražen Božić, voditelj projekta e-Poslovanje pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva. Osnovni cilj uspostave sustava e-Poslovanje je pozitivno utjecati na konkurentnost kroz olakšavanje komunikacije s javnom upravom. Projekt doprinosi administrativnom rasterećenju poslovnih subjekata kroz elektroničku komunikaciju s javnom upravom, štedi njihovo vrijeme i novac te povećava dostupnost samih usluga jer je e-usluga dostupna svima pod jednakim uvjetima, bez obzira na lokaciju poslovanja ili uređaj koji se koristi.

Prve elektroničke usluge uključene u sustav e-Poslovanje dostupne su poslovnim korisnicima od prve polovice 2021. godine. Usluge se mogu pronaći i koristiti prijavom putem sustava e-Građani, bilo na poveznici Katalog usluga ili putem Filtera e-usluga, upisom dijela naziva ili ključne riječi e-Poslovanje. Sredinom 2022. trebao bi u funkciji biti i Korisnički pretinac (PKP) namijenjen za sigurnu elektroničku komunikaciju javnopravnih tijela s poslovnim subjektima. Sustav se kontinuirano nadograđuje novim e-uslugama kao i e-porukama za PKP.

Kada se sustav e-Poslovanje u potpunosti realizira, očekuje se da bi više od 450 tisuća različitih poslovnih korisnika moglo koristiti njegove pogodnosti. Prvenstveno se to odnosi na pravne osobe upisane u Sudski registar te registre brojnih udruga, zaklada i neprofitnih organizacija, kao i obrte upisane u Obrtni registar te poljoprivrednike i OPG-ove upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.