Samo jedna ponuda za crikveničke hotele Jadran

PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi zajedno su za 70,74 posto dionica Jadrana ponudili 199,84 milijuna kuna

189
Jadran d.d. Crikvenica
Hotel Esplanade

Za kupnju dionica hotelskog poduzeća Jadran d.d. iz Crikvenice iz državnog portfelja stigla je samo jedna obvezujuća ponuda. Predala su je zahedno dva društva za upravljanje mirovinskim fondovima: PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi.

Za 70,74 posto dionica Jadrana ponudili su 199,84 milijuna kuna. To je 5,9 milijuna kuna više od početne utvrđene cijene. Osim toga su se obvezali dokapitalizirati Jadran novcem iz vlastitih sredstava u iznosu od 200 milijuna kuna. Dopkapitalizaciju moraju provesti u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica društva.

Osim države, vlasnik dionica Jadrana je i Grad Crikvenica (1,12 posto).

Hotelsko poduzeće Jadran upravlja s osam hotela, dva autokampa i turističkim naseljem na crikveničkoj rivijeri. U 2016. prihodovalo je 84,1 milijun kuna odnosno 29,2 posto više nego prethodne godine. Dobit prije oporezivanja porasla je 82,9 posto na 4,8 milijuna kuna.

U obnovu objekata uloženo 110 milijuna kuna

Nakon izlaska iz stečaja 2014. društvo je pokrenulo veliki investicijski ciklus. U podizanje kategorije hotela Omorika i Katarina, dva najveća hotela grupacije, na četiri zvjezdice, hotela Slaven i kampa Selce na tri zvjezdice te uređenje design boutique hotela Esplanade koji je kategoriziran sa visoke četiri zvjezdice, uloženo je do sada 110 milijuna kuna.

Već u 2016. rezultat investicija bio je rast prihoda od prodaje od 11 posto na 67,8 milijuna kuna, EBITDA je u 2016. iznosila 13,8 milijuna kuna što je porast od 40,7 posto u odnosu na prethodnu godinu dok su prosječne cijene noćenja bile 15 posto više. Rast prosječnih cijena posebno je zabilježen u hotelima Omorika i Katarina kojima je kategorizacija podignuta na četiri zvjezdice. Na rezultatima prošle sezone na isti način bi se trebala odraziti investicija u uređenje hotela Esplanade.

“Investicijski ciklus bio je u većoj mjeri financiran iz duga jer je to bilo jedino moguće u danim okolnostima. Sam strateški plan, ali i svi popratni dokumenti, jasno ukazuju da je Jadranu potreban svježi kapital kako bi se zadržao rast i pokrenule daljnje investicije”, rekao je u studenom prošle godine Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana, za Novi list.

Prije sedam dana (8. siječnja) dionice Jadrana uvrštene su u službenu kotaciju Zagrebačke burze.

U CERP-u zadovoljni ponudama za društva iz turističkog portfelja

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Jadrana raspisan je 4. studenoga prošle godine. U prvom krugu CERP je zaprimio 22 pisma namjere. Otkupljene su tri ponudbene dokumentacije, ali u roku je predana samo jedna obvezujuća ponuda.

Stručne službe CERP-a će u narednim danima detaljno analizirati ponudu PBZ Croatia osiguranaj i Erstea.

U objavi na svojim stranicama CERP je poručio kako su iznimno zadovoljni što su, osim obvezujuće ponude za kupnju dionica crikveničkog Jadrana, zaprimili i obvezujuće ponude za kupnju drugih društava iz turističkog portfelja (Cluba Adriatic, Hotela Maestral i Hotela Makarska), “posebno imajući u vidu činjenicu da su ponude zaprimljene nakon nekoliko pokušaja neuspješnih prodaja unazad nekoliko godina”.