Trakbar: Sustav za prave odluke u pravo vrijeme

Uz pomoć Trakbara vlasnik kafića ili bara može provjeriti što je najbolje prodavao petkom od 17-22 sata posljednjih godinu dana, koji konobar je prodavao najbolje i kakvo mu je stanje zaliha potrebno za sljedeće razdoblje

721
Trakbar
Trakbar tim

Trakbar je sustav koji vlasnicima barova i restorana pomaže u donošenju pravih odluka u pravo vrijeme. Poslovna inteligencija i predviđanja potpomognuta umjetnom inteligencijom omogućuju mu da optimizira poslovanje ugostiteljskih objekata – predvidi prodaju pojedinih artikala, prati performanse osoblja, optimizira skladišta ili planira narudžbe i budžetira.

“Veliki broj naših prijatelja i članova obitelji bavi se ugostiteljstvom pa smo imali prilike iz prve ruke učiti o njihovim svakodnevnim problemima i malom ili gotovo nikakvom broju kvalitetnih rješenja. Kako je Igor Svehla, jedan od osnivača, tehničke struke, u početku su ga stalno zvali da im popravi “kompjuter”, a kasnije da i napravi neki program koji bi im pomogao u poslovanju.

Trakbar nastao prije dvije godine

Uvidio je da postoji veliko tržište kojemu nedostaju povoljni i kvalitetni alati za pomoć pri upravljanju barom ili restoranom i polako krenuo raditi na prvoj verziji”, objašnjava Gabrijela Lovrić, operativna direktorica Trakbara.

Ona se Igoru pridružila prije dvije godine jer mu je trebala pomoć ekonomista u “slaganju” svih pokazatelja za upravljanje i tada je nastao Trakbar. U međuvremenu su marljivo radili na različitim iteracijama proizvoda pa je sada u upotrebi treća verzija s brojnim dodatnim mogućnostima.

“Cijela je priča krenula od Igora koji je došao s idejom kako napraviti proizvod, a postupno su mu se pridruživali ostali članovi tima. Moj je doprinos znanje iz područja ekonomije, Željko je stručnjak za machine learning, a David ima veliko programersko znanje. U developerskom dijelu rade još Gordan i Marin.

Integracija s POS blagajnom

Sustav Trakbar ugostitelji mogu početi koristiti uz nekoliko klikova bez potrebe za zamjenom opreme ili ponovnom edukacijom osoblja jer se on integrira s postojećom POS blagajnom.

Namijenjen je malim i srednjim ugostiteljima koji upravljaju s jednom ili više poslovnih jedinica, a Trakbar im omogućuje prikaz svih informacija na jednom mjestu. U Hrvatskoj uz pomoć ovog sustava posluje već više od 100 lokala, a koriste ga i u nekoliko drugih država EU.

“Konkurenata u ovom području je relativno malo, ali tržište se brzo razvija. Unatrag nekoliko godina napravljeno je nekoliko sličnih sustava u zemljama zapadne Europe i u SAD-u što nam je samo poticaj da budemo još bolji.

Drukčiji od drugih

Mi smo drugačiji jer smo orijentirani isključivo na poslovanje – radimo dubinsku analitiku kako najviše odgovara vlasniku i možemo raditi s njihovim postojećim sustavima”, dodaje Gabrijela.

Pojašnjava kako uz pomoć Trakbara vlasnik može provjeriti što je najbolje prodavao svaki petak od 17-22 sata posljednjih godinu dana, koji konobar je prodavao najbolje i kakvo mu je stanje zaliha potrebno za sljedeće razdoblje. A sve uz samo nekoliko klikova.

Uz analitiku, Trakbar nudi i predviđanja prodaje i do mjesec dana unaprijed olakšavajući naručivanje.

Promjena razmišljanja

Tim je trenutačno zaokupljen razvojem novih karakteristika koje će uskoro biti na raspolaganju korisnicima, a rade i na ulasku na inozemna tržišta, prvenstveno u Italiju i Njemačku.

“Cilj nam je u sljedećih pet godina ući na najveća europska tržišta i SAD. Naša je misija promijeniti razmišljanje o načinu upravljanja u industriji koja se desetljećima nije mijenjala.

Pri tome nam znatno pomaže činjenica da sve mlađe i obrazovanije generacije, koje svakodnevno koriste napredne tehnologije, preuzimaju posao vođenja barova i restorana. Nakon toga plan je proširiti se i na ostale grane kao što je maloprodaja ili farmaceutska industrija jer je sustav relativno lako prilagoditi i njima.”

Iskustva u domaćem poduzetništvu za sada ih nisu obeshrabrila. Pa ipak pomoglo bi im da ne moraju svu dokumentaciju voditi u “papirnatom” obliku, a otegotna su im okolnost i visoka davanja na plaće pa ne mogu zaposliti potreban broj novih ljudi.

Besplatna osnovna verzija

Osnovna verzija Trakbara je besplatna i može ju koristiti svatko. Prihode ostvaruju od klijenata koji se ozbiljno bave analizom svog poslovanja i koji za to plaćaju mjesečnu licencu.

Sustav prodaju u suradnji s distributerimma POS blagajni “Kada smo počinjali s razvojem primili smo manju inozemnu investiciju, a sad otvaramo investicijsku seed rundu u kojoj želimo prikupiti novac za brže širenje u inozemstvo”, najavljuje Gabrijela.

Nedavno je Trakbar osvojio nagradu na natjecanju Startup Factory Zagreb. “Veseli nas što su u Razvojnoj agenciji Zagreb našli način da se “pozabave” startupima i pokrenuli startup scenu u Hrvatskoj. Njihova nam podrška znači puno jer nam pomažu oko usmjeravanja poslovanja kako financijski, tako i s različitim mentorstvima.”