Otvorena Marina Pirovac s dvjesto morskih vezova

Marina Pirovac, u koju je do sada uloženo više od 40 milijuna kuna, ima koncesiju do 2033. godine, a u njoj je otvoreno 40-ak novih radnih mjesta

173
Marina Pirovac
Marina Pirovac nudi 200 vezova u moru za plovila do 30 metra dužine, 15 suhih vezova, a raspolaže i liftom nosivosti 30 tona (foto: sibenskiportal.rtl.hr)

Marina Pirovac, u koju je do sada uloženo više od 40 milijuna kuna, službeno je otvorena u petak. Kategorizirana je s četiri sidra i nudi 200 vezova u moru za plovila do 30 metra dužine, 15 suhih vezova te 100 parkirališnih mjesta. Obuhvaća površinu od gotovo 53 tisuće četvornih metara – 11,6 tisuća na kopnu te 41,3 tisuće na moru. U marini je zaposleno 40-ak radnika. Za marinu Pirovac izdana je koncesija do 2033. godine vrijedna 11,5 milijuna kuna.

“Od ideje o marini u Pirovcu, koja seže još u 1987. godinu, pa do njene realizacije prošli smo težak put, no danas je marina postala stvarnost: Pirovac je upisan u nautičku kartu svijeta”, rekao je prilikom svečanog otvaranja direktor marine Pirovac Slavio Skočić, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali njegovu gospodarsku viziju i dali mu bezrezervnu potporu u realizaciji projekta.

Poduzetnik Slavio Skočić u projekt je počeo ulagati 2013. kao direktor trgovačkog društva Adriatic Charter iz Sukošana. Tada je, u rujnu 2013., potpisan Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene Marina Pirovac između Šibensko-kninske županije i Adriatic Chartera. U međuvremenu je Skočić izašao iz upravljačkih struktura tvrtke Adriatic Charter, a kontrola nad marinom vraćena mu je odlukom Vrhovnog suda. Dovršio je projekt kao samostalni investitor.

Odmah po primopredaji, sredinom prošlog ljeta, Skočić je, u skladu s koncesijskim ugovorom i urbanističkim planom, uklonio ogradu koja je presijecala uobičajeni prolaz duž obale kroz marinu.

Otvaranje novih radnih mjesta

Načelnik općine Pirovac Ivan Gulam istaknuo je da je riječ o najvećoj izravnoj poduzetničkoj investiciji u općini i jednom od najvećih projekata u Šibensko-kninskoj županiji.

“Završetkom radova u marini stvoreni su uvjeti za otvaranje čitavog spektra manjih uslužnih tvrtki i ugostiteljskih objekata kojima već sada počinje turistička sezona, što također znači nova radna mjesta. Efekt marine na pirovački općinski proračun mjeri se u milijunima”, rekao je Gulam.

Općina Pirovac će kroz mjesec dana usvojiti novi urbanistički plan za ugostiteljsko-turističku zonu Miran, čime će stvoriti preduvjete za dogradnju postojećih i gradnju kompletno novih hotelskih kapaciteta visoke kategorije”, dodao je načelnik Gulam. “Uz već izgrađenu marinu zasigurno ćemo postati još značajnija turistička destinacija. Ne mislimo unedogled hvatati rast broja noćenja, već želimo kontinuirano podizati i kvalitetu i prihode. Uz potporu Ministarstva turizma već smo uložili milijune u projektnu dokumentaciju i nekoliko faza uređenja plaža Lolić i Starine, a uz pomoć Ministarstva graditeljstva uređujemo nove vezove u samoj luci”.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je pak kako je ta županija vodeća po prihodima od vezova u lukama nautičkog turizma. Županija raspolaže s 14 marina i ukupno 3670 morskih te 950 suhih vezova. Također, ima i 19 koncesioniranih sidrišta s 301 plutačom. Prihodi luka nautičkog turizma u 2017. dosegnuli su gotovo 240 milijuna kuna, što je više od četvrtine prihoda cijelog hrvatskog Jadrana, dodao je župan.

Marinu je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorio Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.