Ne zaboravite na Noć muzeja u petak, 27. siječnja

Nakon virtualnog izdanja 2021. i hibridnog 2022. godine, ove godine se Noć muzeja ponovo održava u normalnim okolnostima, izvijestilo je Hrvatsko muzejsko društvo koje je organizator događanje koje će se održati 18. put

49
Noć muzeja
Noć muzeja održat će se ove godine u petak 27. siječnja, pod sloganom "Muzeji su važni!”

Noć muzeja održat će se ove godine u petak 27. siječnja, pod sloganom “Muzeji su važni!”. Sudjelovat će 184 muzejske i druge institucije s 449 programa. Nakon virtualnog izdanja 2021. i hibridnog 2022. godine, ove godine se Noć muzeja ponovo održava u normalnim okolnostima, izvijestilo je Hrvatsko muzejsko društvo koje je organizator događanje koje će se održati 18. put.

“U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i u ovogodišnjoj Noći muzeja odaziv publike”, istaknuli su u priopćenju.

Noć muzeja 2023. fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike. Tijekom godina održavanja ove manifestacije, uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Ovogodišnja tema, “Muzeji su važni!”, primjerena je u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane, ističu organizatori.

Uz razgledavanje muzejskih zbirki i postava programi obuhvaćaju niz  drugih umjetničkih, kulturnih, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, uključujući mogućnost virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

Proteklih godina Noć muzeja zabilježila je više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina bilo je i više od 300 tisuća samo u jednoj noći.

U Noći muzeja, koja počinje u 18 sati i traje do kasno u noć, ulaz u sve muzeje je slobodan.