Rakovica: Otvoren Speleon – Centar podzemne baštine Baraćeve špilje

Posjetiteljski centar se prostire na 1200 četvornih metara. Od toga je 850 četvornih metara namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu rakovičkog područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija

234
Baraćeve špilje
Speleon - Centar podzemne baštine

U Novoj Kršlji kod Rakovice otvoren je u ponedjeljak Speleon – Centar podzemne baštine, interpretacijski centar Baraćevih špilja. Projekt izgradnje posjetiteljskog centra vrijedan je gotovo 20 milijuna kuna, a 85 posto sufinancirano je iz fonda Europske unije za konkurentnost i koheziju. Nositelj projekta bila je javna ustanova Baraćeve špilje koja upravlja kompleksom koji čini devet poznatih speleoloških objekata: Nova Baraćeva špilja, Izvor špilja Baraćevac, Gornja Baraćeva špilja, Donja Baraćeva špilja, Špilja s lijepim ulazom, Špilja u suhoj dolini, Suvaja, Jovina pećina i Ponorac. Partner je bila Javna ustanova Plitvička jezera.

Posjetiteljski centar je objekt kružnog oblika koji se prostire na 1200 četvornih metara. Od toga je 850 četvornih metara namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Uz izložbeni prostor u Centru su smješteni multifunkcionalna dvorana, speleoknjižnica, dječja igraonica, suvenirnica te ugostiteljski sadržaji.

Ulaz Speleona projektiran je u obliku velike staklene stijene, imitirajući “otvaranje” ulaza u špilje, dok je filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnom dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Baraćeve špilje su nalazište brojnih ostataka životinja iz ledenog doba. Do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer pronađena, a sada mogu vidjeti kako su te drevne životinje doista izgledale. U atriju Speleona posjetitelje izložene su hiperrealistične replike životinja koje su na području Baraćevih špilja obitavale u lednom dobu: vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka, hijene.. Cijeli postav je podržan suvremenim multimedijalnim prezentacijskim sustavom – maketama, LCD ekranima, ekranima osjetljivima na dodir i sličnim rješenjima.

Centar će biti otvoren svakog dana od 10 do 18, a ulaznice će se tijekom veljače moći kupiti po promotivnim cijenama, s 35 posto popusta. Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević rekao je da Speleon predstavlja dobrodošlu dopunu njihove ponude.

“Donedavno smo imali prosječno trajanje boravka od 1,4 dana, sada je 1,9, a cilj nam je tri dana. Speleon je destinacija koja će omogućiti da turisti ostanu dulje, uz ponudu iz privatne inicijative: rančeva, jahanja i sličnoga”, rekao je Kovačević.

>>Kod Baraćevih špilja gradi se Centar podzemne baštine Speleon