Osijek bi trebao dobiti prvi automatizrani hotel u Hrvatskoj

Automatizirani hoteli nemaju klasične recepcije niti standardnih hotelskih “ljudskih” usluga. Radi se o projektu tvrtki HOP IN i Cras, koje se i inače bavi automatizacijom zgrada, posebno u hotelijerstvu

24
[Izvor: pexels.com]

U Osijeku bi početkom 2025. trebao biti otvoren prvi automatizirani hotel u Hrvatskoj. Automatizirani hoteli nemaju klasične recepcije niti standardnih hotelskih “ljudskih” usluga. Radi se o projektu tvrtki HOP IN i Cras, koje se i inače bavi automatizacijom zgrada, posebno u hotelijerstvu. Bit će to i svojevrsna sinteza svih njihovih do sada prikupljenih znanja, tehnologije i iskustva, piše Poslovni dnevnik. Investicija je vrijedna osam milijuna eura.

Razvoj projekta krenuo je prije godinu dana. Prijavljen je za sufinanciranje iz fondova Europske unije i iščekuje se rješenje, kažu investitori.

Hotel će se nalaziti u prostoru bivšeg objekta Panonija, uz Avenue Mall u Osijeku. Imat će 49 soba i apartmana te će moći primiti stotinjak gostiju. U fokusu su im poslovni ljudi, aktivni turisti te sportaši, pa će se u objektu nalaziti i konferencijska sala te prostor za rekreaciju s bazenom i saunama.

Uobičajeni standard za hotel takve veličine je minmalno jedan zaposlenik po smještajnoj jedinici. Za HOP IN to bi značilo pedesetak zaposlenih. No, kako je riječ o automatiziranom hotelu, zaposlenih bi trebalo biti samo dvadesetak.

Cijeli hotel projektiran je tako  da koristi isključivo električnu energiju za potrebe grijanja, hlađenja i ostale sadržaje koja se treba proizvesti iz sunčane elektrane postavljene na objekte hotela. Za potrebe ispiranja sanitarnih čvorova, previđeno je korištenje akumulacije kišnice, piše novinar Darko Bičak.

„Poseban izazov nam je bio uvezati sve informacijske sustave i rješenja, od upravljanja termo tehničkim instalacijama, upravljanja hotelskim sobama i ostalim sadržajima, upravljanje proizvodnjom i potrošnjom energije pa do upravljanja rezervacijama i financijskim aplikacijama”, rekao je direktor Crasa Jožef Viszmeg.