HNB: Prihodi od turizma u 2017. godini 9,5 milijardi eura

U odnosu na prethodnu godinu prihodi od turizma narasli su čak 10 posto, odnosno 858 milijuna eura, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke.

423
Prihodi od turizma u 2017

Hrvatska je prošle godine ostvarila suficit tekućeg računa platne bilance od 1,9 milijardi eura, što je za 695 milijuna eura više nego 2016. godine, a čemu su, usprkos većem manjku u robnoj razmjeni s inozemstvom, ponajviše pridonijela pozitivna kretanja na računu usluga, posebice turizma.

Prihodi u turizmu od stranih gostiju u 2017. godini iznosili su 9,5 milijardi eura, a u odnosu na prethodnu godinu narasli su čak 10 posto, odnosno 858 milijuna eura, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke.

Iz Ministarstva turizma pak izvještavaju da su prihodi od turizma ostvareni u četvrtom tromjesečju prošle godine također rasli 10 posto, a ukupno je udio prihoda od turizma u BDP-u lani iznosio 19,6 posto. U usporedbi s prethodnom godinom to predstavlja rast od 0,7 postotnih poena, piše Jutarnji list.

“Turizam je uz povoljno vanjskom okruženje te napredak strukturnih reformi jedan od glavnih generatora rasta hrvatskog gospodarstva. Uključujući domaću potrošnju, prihodi od turizma u 2017. premašili su 11 milijardi eura, uz rast od 10 posto”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

“Ove godine očekuje nas gotovo milijardu kuna investicija, čime će se još više unaprijediti naša ponuda. Uz planirane zakonodavne izmjene i reformske mjere ove Vlade, siguran sam da će hrvatski turizam u budućnosti biti još uspješniji”, dodao je ministar.

Suficit na računu tekućih transakcija

“Unatoč pogoršanju salda na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u posljednjem tromjesečju, na razini cijele 2017. višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance povećao se i iznosio je 4,4 posto BDP-a, što je za 0,5 postotnih bodova više nego u 2016. godini. Pritom su povećanju viška pridonijeli daljnji rast neto izvoza usluga i smanjenje manjka na računu primarnog dohotka (zbog pada dobiti banaka na temelju rezervacija za kredite vezane uz koncern Agrokor)”, navode analitičari HNB-a u komentaru platne bilance.

Hrvatska je petu godinu za redom na računu tekućih transakcija ostvarila suficit, pri čemu su pozitivna kretanja zabilježena na računu usluga i na računu sekundarnog i primarnog dohotka, dok su nastavljena negativna kretanja na računu roba.

Deficit na računu roba lani je iznosio 8,16 milijardi eura, što je za 817 milijuna eura ili 11,1 posto više nego prethodne godine.

Višak na računu usluga – zahvaljujući rekordnim prihodima u turizmu, lani je zabilježio rast za 620 milijuna eura ili za 7,1 posto, na 9,3 milijarde eura.

Na računu sekundarnog dohotka višak je iznosio 1,84 milijarde eura, što je u odnosu na godinu ranije porast za 34,3 posto ili za 470 milijuna eura.