U Bistri će se graditi tvornica solarnih panela

Tvornica bi s radom trebala početi u prvom tromjesečju iduće godine, a projekt je vrijedan 86 milijuna eura

844
Bistra tvornica solarnih panela
Photo Projekcija/vecernji.hr

U prvom tromjesečju iduće godine u Bistri će s radom početi tvornica solarnih panela. U proizvodnji će se koristiti tehnologijom njemačke tvrtke Singulus, piše Večernji list. Projekt je vrijedan 86 milijuna eura.

“Solarne ćelije koji će se proizvoditi u Bistri imat će efikasnost od 21,5 posto, dok one Panasonicove koje se mogu naći u prodaji imaju 19 do maksimalno 20 posto efikasnosti” pojašnjava Dejan Bogdanović, koji zastupa inozemne investitore koji rade na projektu izgradnje tvornice.

Panasonic se smatra jednim od vodećih proizvođača solarnih ploča u svijetu, a Bogdanović ističe kako se razlika od jedan posto nekome možda neće činiti odveć bitnom, ali da je ona u ovom poslu iznimno velika.

Tri razloga za odabir Hrvatske

U tvornici bi se u prvom valu trebalo zaposliti 320 ljudi, a u drugoj fazi broj zaposlenih trebao bi porasti na 580. Radit će se u tri smjene, a kompleks s čijom izgradnjom će se početi odmah nakon dobivanja građevinske dozvole, najvjerojatnije početkom ljeta, imat će dvije veće zgrade: uredsku i proizvodnu.

U sklopu kompleksa nalazit će se restoran, kafić, liječnička ambulanta i sav drugi sadržaj potreban za trosmjenski rad. Inozemni investitori ističu kako su imali mnogo ponuda diljem svijeta za izgradnju tvornice, ali Hrvatsku su odabrali zbog tri razloga.

Prvi je razlog taj da  je naša zemlja tek četiri godine u Europskoj uniji zbog čega mogu dobiti najviše povrata novca iz fondova EU.

Drugi razlog je što će ovdje radnika plaćati 2,5 puta manje nego što bi ga plaćali, primjerice, u Italiji, a zbog izvoza na američko tržište bilo im je jako važno da im se tvornica nalazi u nekoj od država EU.

Treći razlog za odabir Bistre za lokaciju pogona su dobra prometna povezanost i blizina glavnog grada.