Suncokret ruralnog turizma za 50 projekata i gospodarstava

Nagrade i priznanja dodijeljena su u sedam kategorija, a priznanja za životno djelo pripala su Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su dio bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora

186
Suncokret ruralnog turizma
S dodjele nagrade Suncokret ruralnog turizma

Svečanom dodjelom nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske završena je ovogodišnja akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Najbolja turistička seljačka gospodarstva su OPG Barbarić iz Iloka i Seljačko domaćinstvo Sveti Jure iz Unešića, dok je najboljim poduzetnikom u ruralnom turizmu proglašeno Sunčano selo Jagnjedovec.

Ukupno 50 nagrada i priznanja dodijeljeno je u još pet kategorija, a dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su dio bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora.

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu

„Donošenjem novog Zakona o pružanju usluga u turizmu obiteljska poljoprivredna gospodarstva od sada usluge smještaja mogu pružati u tradicijskim objektima poput klijeti, pastirske kolibe, katuna, kažuna, kolibe, šatora i slično, koji ne moraju nužno biti smješteni u okviru OPG-a nego u ruralnom okruženju“, kazao je čestitajući nagrađenima Gari Cappelli, ministar turizma.

„Ovim Zakonom otvorene su vam ruke i dopuštena maksimalna kreativnost te vas potičem da pametno, na načelima održivog razvoja razvijate nove ponude i usluge ove grane turizma koja se može provoditi na čak 92 posto hrvatskog teritorija“, zaključio je ministar.

Posebna pažnja

„Tijekom dvadeset godina posjetili smo svaki kutak Hrvatske na kojima se kreiraju najljepše priče“, podsjetila je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, organizatorica natjecanja.

Zaključila je kako je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju.