U Opatiji do 20. rujna možete pogledati rane radove Salvadora Dalija

Izložena su 104 Dalijeva rada iz privatne zbirke koja do sada nije izlagana javno. Riječ je o ranijim radovima

102
Salvador Dali
Izložba "Nadstvarno" otvorena je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji do 20. rujna [Izvor: Umjetnički paviljon Juraj Šporer / Facebook]

Nakon prošlogodišnje vrlo posjećene izložbe “Picasso-Miro”, u Umjetničkom praviljonu Jurja Šporera u Opatiji ovog ljeta možete pogledati izložbu radova Salvadora Dalija pod nazivom “Nadstvarno”.

Izložena su 104 Dalijeva rada iz privatne zbirke njemačkog kolekcionara koji je želio ostati anoniman. Zbirka do sada nije izlagana javno. Riječ je o ranijim radovima, tako da će posjetitelji susresti malo suzdržanijeg Dalija. No, izložene grafike (aquatinta, litografija i drvorez) daju itekako naslutiti i otkrivaju mnoge bizarnosti koje su se “motale” po Dalíjevom umu i zbog kojih je postao najpoznatiji svjetski nadrealistički umjetnik – odd “Fausta” do “Božanstvene komedije”, tu su serije “Tricorne”, “Mojsije i monoteizam”, “Nadrealni cvjetovi”, “Goyini hirovi”… Kustosica je Nataša Bošnjaković.

Rođen u Figuerasu u Španjolskoj, Salvador Dalí je ostao zapamćen po svojim istraživanjima podsvjesnog. Stvarao je ponekad na rubu ludila, ali cijeli je život ostao vjeran svojoj supruzi i likovnoj muzi Gali. Ona ga je donekle “spuštala” u realan svijet, a čak je neko vrijeme uspjela i komercijalizirati njegove radove, odnosno talent, pa je za vrijeme boravka u Americi radio kao dizajner (Chupa Chups) i surađivao sa studijom  Walta Disneyja te animirao film “Destino” (sudbina), koji se također može pogledati u opatijskom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Puna cijena ulaznice za Dalija u Opatiji iznosi 100 kuna, a djeca do 12 godina i osobe s invaliditetom imaju slobodan ulaz. Izložba se može pogledati svakodnevno, od 10 do 22 sata, a otvorena je do 20. rujna.