U Zadru otvorena izložba djela hrvatske moderne umjetnosti

Postav obuhvaća 199 umjetnina, a kustosku koncepciju izložbe potpisuje Branko Franscheschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Izložba će se u Zadru moći razgledati u iduće dvije godine

58
izložba
Zadrani i oni koji se zateknu u Zadru u iduće dvije godine moći će razgledati vrhunska djela hrvatske moderne umjetnosti [Izvor: Facebook / Palače Zadar]

U Providurovoj palači u Zadru otvorena je izložba “Unus mundus – Jedan svijet”, reprezentativni pregled djela hrvatske moderne umjetnosti iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu. Izložba će se u Zadru moći razgledati u iduće dvije godine.

Postav obuhvaća 199 umjetnina, a kustosku koncepciju izložbe potpisuje Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

“Izložbu smo postavili tematski. Svaka izložbena galerija predstavlja 180 godina likovne umjetnosti po temama i motivima koji su vam svima bliski, poznati”, rekao je Franceschi na otvaranju izložbe.

Izložba ispunjava kompletan prostor Providurove palače, od samog ulaza s Trga Petra Zoranića, preko monumentalnog Velikog atrija, prvog i drugog kata Palače te donosi impozantan niz djela s područja slikarstva, skulpture kao i fotografije i novih medija s potpisima hrvatskih velikana kao što su Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Marino Tartaglia, Jagoda Buić, Boris Demur, Edo Murtić, Đuro Seder, Ivan Kožarić, Dušan Džamonja, Ivan Meštrović, Frano Kršinić, Dalibor Martinis, Sanja Iveković i brojni drugi.

Zbirka je postavljena u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba,  Narodnog muzeja u Zadru, Ministarstva kulture i Grada Zadra.

“Naš grad konačno je dobio dostojan prostor za najvrjednija umjetnička djela poput ovih koja su predstavljana na izložbi ‘Jedan svijet’. Dolazakovih reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u Zadra predstavlja kamen temeljac nove prakse”, poručio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

“Za nas u Hrvatskoj riječ je o povijesnom, premijernom oživotvorenju jedne dugo raspravljane kulturno političke teme, a to je tema mobilnosti stalnih muzejskih zbirki. Govorimo o donedavno potpuno nezamislivom poduhvatu u hrvatskoij kulturi i hrvatskoj muzejskoj struci”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.