Valamar u Starom Gradu otvara prvo eko održivo ljetovalište u Hrvatskoj

Nova ulaganja u iznosu od 220 milijuna kuna najvećim dijelom odnose se na izgradnju prvog Valamarovog održivog eko ljetovališta, završetak investicija u Hvar by Valamar, izgradnju Aquamar bazenskog kompleksa te ukupno uređenje turističke zone

72
Valamar Nature Resort
Valamar nature resort vila (vizualizacija)

Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima nastavljaju s investicijama u repozicioniranje turističkog portfelja društva Helios Faros d.d. Nova ulaganja u iznosu od 220 milijuna kuna najvećim dijelom odnose se na izgradnju prvog Valamarovog održivog eko ljetovališta, završetak investicija u Hvar [PLACESHOTEL] by Valamar, izgradnju Aquamar bazenskog kompleksa te ukupno uređenje turističke zone.

Prema odluci Nadzornog odbora Helios Farosa Nature resort novi je Valamar koncept potpuno održivog eko ljetovališta pozicioniranog za odmor obitelji. Izgradnja ljetovališta ostvarit će se poštujući najviše standarde zelene gradnje što uključuje ekološki prihvatljive materijale s minimalnim utjecajem na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije i visoku razinu energetske učinkovitosti. Valamar nature resort na otoku Hvaru prvi je turistički projekt koji će koristiti prefabricirane objekte i modularnu gradnju projektiranu prema Valamar standardima kvalitete smještaja.

Lokalna hrana i ukidanje papira

Koncept je inspiriran prirodom i održivim dizajnom pa se tako arhitektura ljetovališta uklapa u prirodni okoliš otoka u oblikovanju zgrada dok unutarnje uređenje potpisuju domaći dizajneri i umjetnici koristeći lokalnu tradiciju i materijale. Oborena stabla koristit će se u uređenju prostora, a svako posječeno stablo bit će nadomješteno novo posađenim.

Veliki će naglasak biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica proizvedenih na otoku, dok će se digitalizacijom ukinuti korištenje papira u čitavom hotelu. Projekt se planira izgraditi u dvije faze tijekom 2022. i 2023. godine, a kako bi se sve zelene inicijative ostvarile u punom potencijalu te realizirali svi aspekti održivog razvoja ljetovališta, projekt se planira prijaviti na zelene EU fondove.

Valamar i PBZ Croatia osiguranje su putem stečajnog postupka zajednički akvizirali Helios Faros, turističko poduzeće u Stari Gradu na otoku Hvaru. Tijekom covidom obilježene 2020. godine ponovno je pokrenuto poslovanje u Heliosu, a 2021. otvoren je prvi obnovljeni hotel Hvar [PLACESHOTEL] by Valamar. Poslovni plan razvoja Helios Farosa pretpostavlja ulaganja u ukupnom iznosu od oko 800 milijuna kuna u održivi turizam visoke dodane vrijednosti koji će pozitivno utjecati na gospodarski rast otoka. Do 2025. godine planira se rekonstrukcija i izgradnja tri hotela i ljetovališta s četiri im pet zvjezdica s ukupnim kapacitetom od 700 smještajnih jedinica.