Turska tvrtka obnavlja prugu od Križevaca do granice s Mađarskom

Radovi obuhvaćaju obnovu postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka. Projekt je vrijedan 2,42 milijarde kuna bez PDV-a, a izvođač radova je turska tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S.

62

HŽ Infrastruktura potpisala je 12. ožujka s tvrtkom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji postojećeg I izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica“ vrijedan 2,42 milijarde kuna (bez PDV-a).

Riječ je o strateškom projektu od javnog značaja za Republiku Hrvatsku ukupne vrijednosti 2,62 milijarde kuna (bez PDV-a), do sada najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u novijoj povijesti Republike Hrvatske, koji se sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Dionica Križevci – Koprivnica – državna granica nalazi se na hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora koji se proteže od državne granice s Mađarskom preko Zagreba do Rijeke. Rekonstrukcija i nadogradnja ove dionice povećat će kapacitet pruge te podići brzinu prometovanja i razinu sigurnosti na koridoru.

U okviru projekta obnovit će se i kolodvori Lepavina i Koprivnica te izgraditi novi kolodvor Novo Drnje. Kolodvor Mučna Reka prenamijenit će se u stajalište. Rekonstruirat će se stajališta Majurec, Carevdar, Vojakovački Kloštar i Sokolovac i izgraditi novo stajalište Peteranec.

Na dionici će se izgraditi sedam mostova, tri vijadukta, osam cestovnih nadvožnjaka, tri cestovna podvožnjaka i devet pothodnika.

Rekonstrukcija željezničke pruge uključuje i izgradnju svodnih i paralelnih cesta uz trasu željezničke pruge, obnovu i modernizaciju kontaktne mreže i ostalih elektroenergetskih postrojenja te ugradnju novih signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja.
Po završetku projekta najveća dopuštena brzina prometovanja na dionici bit će 160 kilometara na sat.

Nova dvokolosiječna dionica slijedit će postojeću trasu uz iznimku poddionice Carevdar – Lepavina pa će se ukupna duljina dionice pruge Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom skratiti s 43,2 kilometra na 42,6 kilometara.

Rok za dovršetak projekta je 42 mjeseca.