Tvrtka Bugatti Rimac i službeno zaživjela od 1. studenoga

Mate Rimac glavni je izvršni direktor, Christophe Piochon glavni operativnu direktor, Larissa Fleischer glavna financijska direktorica, a Emilio Scervo imenovan je glavnim tehnološkim direktorom

34
Bugatti Rimac

Rimac Automobili od 1. studenoga službeno udružuju snage s Bugatti Automobilima pod nedavno najavljenom tvrtkom Bugatti Rimac d.o.o. Nova tvrtka spaja dva snažna automobilska brenda u novu kreativnu snagu u automobilskoj i tehnološkoj industriji, koje je izvorno pokrenuo i snažno podupire proizvođač sportskih automobila Porsche AG.

Tvrtka Rimac Automobili, koju je u svojoj garaži pokrenuo Mate Rimac, ima bogatu desetogodišnju povijest, a sada čini novi iskorak i od 1. studenog 2021. službeno posluje pod imenom Bugatti Rimac.

Grupa Rimac bit će najveći dioničar Bugatti Rimac s 55 posto udjela. Mate Rimac će zadržati svoj udio u Rimac Grupi na 35 posto, Porscheu drži 22 posto, Hyundai Motor Groupu 11 posto, a ostali ulagači 32 posto. Razvoj, proizvodnja i opskrba akumulatorskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih komponenti za električna vozila po kojima je Rimac poznat i kojima vjeruju mnogi proizvođači automobila bit će izdvojen u posebnu tvrtku – Rimac Technology, koja će biti u 100-postotnom vlasništvu Rimac grupe.

Bugatti Rimac je jedinstvena kombinaciju dvaju automobilskih i tehnoloških pionira. Osebujnoj agilnosti, tehničkoj stručnosti i nemilosrdnoj inovativnosti Rimca u sferi električnih vozila pridodana je Bugattijeva 110-godišnja dizajnerska i inženejrska baština nekih od najpoznatijih svjetskih hiperautomobila. Sada su Rimac i Bugatti spojeni u vodećoj tvrtku za hiperautomobile. Kao strateški partner u zajedničkoj tvrtki Porsche će imati značajnu ulogu. Osim dvoje menadžera, proizvođač sportskih automobila sa sjedištem u Stuttgartu imenovat će dva člana nadzornog odbora, Olivera Blumea i Lutza Meschkea.

Sjedište u Sv. Nedelji

Vodstvo i strateško usmjerenje Mate Rimca koji je svoju tvrtku doveo na poziciju predvodnika industrije bio je zalog da preuzme ulogu glavnog izvršnog direktora nove tvrtke.  Kao glavni izvršni direktor Rimac grupe vodit će i Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology.

Globalno sjedište tvrtke Bugatti Rimac je u Hrvatskoj, u trenutačnoj bazi Rimac Automobila na periferiji Zagreba, ali će s vremenom preseliti u novi Rimac Campus, čija je gradnaj tek počela. Investicja u kampus površine 200 risuća četvornih metara  vrijedna je oko 200 milijuna eura. U kampusu, koji bi trebao biti otvoren 2023., bit će smještena i tvrtka Rimac Technology.

Zajedničko istraživanje i razvoj budućih hiperautomobila tvrtke Bugatti Rimac provodit će se u Rimac Campusu. Visokotehnološke inovacije čine osnovu najsuvremenijeg objekta, s kapacitetom da ugosti 2500 ljudi.

Bugatti Rimac kao nova tvrtka počinje poslovati s 435 zaposlenika, od kojih će 300 imati sjedište u Zagrebu, a 135 u Molsheimu u Francuskoj. Novu tvrtku će podržati i 180 ljudi na lokaciji Bugatti Engineeringa u Wolfsburgu. Rimac Technology će imati više od 900 zaposlenika. Rimac grupa ima više od 1300 zaposlenika na različitim lokacijama.

Novi upravni odbor Bugattija Rimca imenovao je Christophea Piochona za glavnog operativnog direktora. Ranije je Piochon obnašao dužnost glavnog direktora u Bugatti Automobilesu isvojim kvalitetama jamči nastavak uspješnog rada tvrtke diljem svijeta-

Larissa Fleischer nova je glavna financijska direktorica. Prethodno je bila voditeljica kontrolinga u Porscheu u područjima digitalizacije i razvoja novih poslovnih modela. Emilio Scervo, koji je imenovan glavnim tehnološkim direktorom, prethodno je obnašao istu poziciju u Rimac Automobilima.

Zasebni brendovi, zajednički razvoj

Rimac Automobili i Bugatti Automobiles nastavit će raditi kao zasebni brendovi i proizvođači, zadržavajući svoje pojedinačne proizvodne pogone u Zagrebu i Molsheimu, kao i distribucijske kanale.

Rimac Technology će nastaviti s inovacijama, razvijajući sustave i tehnologije vozila za mnoge globalne proizvođače originalne opreme (OEM). Takva inovativna tehnologija također će se primijeniti u budućim modelima Bugattija Rimca.

“Čast mi je što ću voditi ovu novu fuziju automobilskih umova i započeti ono što će bez sumnje biti uspješno, revolucionarno i uzbudljivo novo poglavlje za sve uključen. Također,  iznimno sam znatiželjan vidjeti kako dubok utjecaj će Bugatti Rimac imati na industriju i veselim se razvoju inovativnih novih hiperautomobila i tehnologija”, reko je povodom prvog dana poslovanja nove tvrtke njen izvšni direktor Mate Rimac. “Teško je naći bolji spoj od Rimca i Bugattija. Ono što svaka strana donosi na stol u smislu tehničke stručnosti, znanja i povijesti automobila čini izuzetan recept. Rimčeva operativnost i sposobnost elektrifikacije savršena su nadopuna Bugattijevoj baštini i umijeću izrade. Pratite nas i dalje u novim, izvanrednim projektima u budućnosti.”

“Uvjeren sam da smo pronašli pravu mješavinu iskustva i znanja, inovativne snage i timskog duha za menadžment”, rekao je Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član uprave za financije i IT u Porsche AG . “Vrlo sam optimističan. Projekt mi je jako prirastao srcu i nastavit ću ga pomno i strastveno pratiti u budućnosti.”

Oliver Blume, predsjednik Uprave Porschea, naziva je ovo spajanje “savršenim rješenjem” za sve uključene: “Zajedno stvaramo automobilsku tvrtku visokih performansi. Uspjeli smo pozicionirati tradicionalni brend Bugatti sa svojom karizmom za budućnost tako da stvara nove vrijednost. Bugatti utjelovljuje fascinaciju i strast, a Rimac ima veliku inovativnu snagu i tehnološko znanje.”