U puni pogon puštena prva francuska pučinska vjetroelektrana

Nakon desetljeća oslanjanja na nuklearnu energiju, Francuska je u rad pustila prvu u nizu planiranih pučinskih vjetroelektrana. Vjetroelektrana Saint-Nazaire nalazi se u vodama kraj jugozapadne obale Francuske, a sastoji se od 80 turbina

24
Vjetroelektrana Saint-Nazaire
Vjetroelektrana Saint-Nazaire nalazi se u vodama kraj jugozapadne obale Francuske [Izvor: EDF Renewables]

Prva francuska komercijalna pučinska vjetroelektrana u potpunosti je operativna, objavila je prošlog tjedna multinacionalna komunalna tvrtka EDF. čiji je većinski dioničar francuska država. Vijest je izuzetno značajna za sektor pučinskih vjetroelektrana u Francuskoj s obzirom na to da se u godinama koje dolaze očekuje realizacija niza takvih projekata.

EDF u priopćenju navodi da će pučinska vjetroelektrana Saint-Nazaire snage 480 megavata pomoći u “ostvarenju ciljeva energetske tranzicije francuske države, koji uključuju  proizvodnju 32 posto energije iz obnovljivih izvora do 2030.”.

Vjetroelektrana Saint-Nazaire nalazi se u vodama kraj jugozapadne obale Francuske, a sastoji se od 80 turbina. Prva električna energija proizvedena je u lipnju 2022. EDF je najavio da će vjetroelektrana “svake godine opskrbljivati ​​električnom energijom ekvivalent potrošnji 700.000 ljudi”.

Projekt Saint-Nazaire predstavlja značajan iskorak u razvoju pučinskih vjetroelektrana u Francuskoj, s obzirom na to da se zemlja desetljećima oslanjala na nuklearnu energiju. Prema Svjetskoj nuklearnoj udruzi, Francuska ima 56 operativnih nuklearnih reaktora i oko 70 posto potrebne električne energije dobiva iz njih.

Što se tiče energije vjetra, realiziran je niz kopnenih vjetroelektrana, ali pučinskih vjetroelektrana praktično nema – njihov kumulativni kapacitet u 2021. je prema podacima WindEuropea samo 2 MW.

No, to će se promijeniti u narednim godinama. “Instalacije na pučini konačno bi trebale krenuti s radom 2022. godine, a do 2026. očekujemo 3,3 GW operativnih pučinskih elektrana”, navodi se u izvješću WindEuropea o energiji vjetra u Europi objavljenom u veljači ove godine.

Glavni izvršni direktor tvrtke EDF Renewables Bruno Bensasson rekao je kako je ponosan što je u rad puštena “prva francuska industrijska offshore vjetroelektrana”.

“Tijekom proteklih 10 godina ovaj je projekt pridonio razvoju industrije pučinskih vjetroelektrana u Francuskoj i kreirao je značajan broj radnih mjesta tijekom izgradnje vjetroelektrane i sada u operativnoj fazi”, dodao je Bensasson.