U Zagrebu nakon potresa obnovljeno 168 školskih zgrada

"Sve osnovne škole su obnovljene. Ostalo je još šest srednjih škola. Jedna od njih bit će gotova u idućih mjesec do dva, a druga, Gimnazija 'Tituš Brezovački' će biti obnovljena do početka sljedeće školske godine", rekao je gradonačelnik Zagreba

62
obnova škola
Obnova Gimnazije "Tituš Brezovački" [Izvor: Grad Zagreb]

U Zagrebu je nakon potresa obnovljeno 168 školskih zgrada, a bliži se kraju i obnova jedne od najoštećenijih škola – Gimnazije “Tituš Brezovački” na Gornjem gradu. U nju će se 430 učenika vratiti iduće jeseni, s početkom nove školske godine.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se više od dvije tisuće učenika vratilo u obnovljene školske zgrade: “Sve osnovne škole su obnovljene. Ostalo je još šest srednjih škola. Jedna od njih bit će gotova u idućih mjesec do dva, a druga, Gimnazija ‘Tituš Brezovački’, će biti obnovljena do početka sljedeće školske godine. Ostaju nam još četiri”.

Školske zgrade čija se obnova najviše oduljila su stariji objekti, spomenici kluture. U “Titušu” je upravo zbog nepoštovanja uvjeta zaštite na zahtjev Ministarstva kluture obnova praktički vraćena na početak. Udovoljiti sigurnosti i zaštiti spomenik kulture najveći je izazov, priznaje zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“S jedne strane zgrada mora biti ojačana na takozvanu razinu 3, da može izdržati i najjače potrese, a s druge strane mora izgledati što više kao izvorna građevina jer je u arhitektonskom smislu vrlo vrijedna”, rekao je Korlaet.

Ravnatelj Gimnazije “Tituš Brezovački” Damir Jelenski ističe da će zgrada izgledati identično, ali u zidove je ugrađena armatura koja zgradu čini vrlo sigurnom.

“Kada vidite koliko je željeza i armiranog betona stavljeno u postojeće zidove, tada znate da ste na sigurnom mjestu. E, taj osjećaj ćemo ostaviti budućim generacijama. Svi koji će biti novi ‘Titušani’ i njihivi roditeji će zanti da su na sigurnom mjestu. Ako, ne daj Bože, bude potresa, da se sakrijemo u ‘Tituš’. Tu smo najsigurniji”, rekao je ravnatelj Jelenski.

Potres je potaknuo i izgradnju nekih potpuno novih škola na ruševinama onih oštećenih. Takav je slučaj sa školom na Savici, koja je pred završetkom. Još uvijek se gradi škola na Bukovcu, a početak gradnje još uvijek čekaju u Donjem Dragonošcu.

Do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i jedan učenički dom. Osim Tituša Brezovačkog, pri završetku su i radovi u Školi Blagoje Bersa, a preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje.

Trenutno su u tijeku i radovi na tridesetak stambenih zgrada u zoni Donjeg grada, a Grad Zagreb je jedini od svih jedinica lokalne samouprave koji sufinancira obnovu privatnih zgrada u iznosu od 20 posto, rekao je gradonačelnik Tomašević, naglasivši da je iznos sufinanciranja u ovoj godini oko 21 milijun eura.

Novi zakon o obnovi ocijenio je pozitivnim i kazao da se nada da će se proces obnove objekata ubrzati. Istaknuo je zadovoljstvo što se napokon obnova višestambenih zgrada pokrenula te zamolio građane za strpljenje jer će tijekom izvođenja radova biti na snazi privremene regulacije prometa.

“Kada govorimo o gradskim zgradama, obnavljaju se prije svega škole, zgrade u kulturi, zdravstvu, infrastrukturne zgrade, mostovi i ceste, energetski vodovi“, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Projekcija povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu je oko 70 milijuna eura. U Gradu očekuju da će ta sredstva do kraja lipnja uspjeti refundirati iz NPOO-a.