Ekonomski nacionalizam koči istraživanja i razvoj

Računarstvo i elektronika, zdravstvo i automobilska industrija tri su najveća industrijska sektora po ulaganjima u razvoj i istraživanja. Zajedno predstavljaju 61,3 posto globalnih ovogodišnjih ulaganja u istraživanje i razvoj

90
istraživanja i razvoj

Globalni strateški tim PwC Strategy& i ove godine analizirao je ulaganja u istraživanja i razvoj tisuću velikih svjetskih korporacije čije su dionice izlistane na burzama. Ulaganja su premašila 700 milijardi dolara.

Analiza pokazuje da su korporativna ulaganja u istraživanje i razvoj na godišnjoj razini povećana za stabilnih 3 posto, što predstavlja blagi oporavak s obzirom da je u prethodnoj godini rast bio manji od jedan posto.

U 2016. godini ukupna ulaganja tisuću najvećih svjetskih korporativnih ulagača u istraživanja i razvoj povećana su 0,04 posto, na 680 milijardi dolara.

Intenzitet istraživanja i razvoja, što je mjera ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na prodaju, dostigao je 4,5 posto, što je rekord otkad se provodi studija.

U istraživanju u kojem su sudjelovala 562 voditelja istraživanja i razvoja, ispitanici su iskazali zabrinutost zbog sve žešće retorike zagovornika ekonomskog nacionalizma i potencijalnog učinka takvih rasprava na lokacije ulaganja u istraživanje i razvoj te načine na koji provode inovacije.

Ukupno, 52 posto ispitanika navodi da će opća usmjerenost prema ekonomskom nacionalizmu umjereno ili znatno utjecati na napore njihovih kompanija na području istraživanja i razvoja.

Trećina kompanija pod pritiskom

Velike kompanije već desetljećima provode dio aktivnosti vezanih uz istraživanje i razvoj izvan matičnih zemalja. U 2015. godini 94 posto velikih korporacija provodilo je aktivnosti istraživanja i razvoja u više zemalja. Međutim, zbog sve većih regulatornih ograničenja i restriktivnih politika izdavanja viza, restrikcija mobilnosti radne snage i propisa koji se odnose na razmjenu znanja i tehnologija, dio kompanija počinje preispitivati koliko su njihove integrirane globalne inovacijske mreže održive.

Približno 33 posto ispitanih rukovoditelja u istraživanju i razvoju navodi da su već počeli osjećati učinke ekonomskog nacionalizma na privlačenje i zadržavanje istraživačkih i razvojnih kadrova zbog ograničenja vezanih uz vize ili rad, bilo da gube zaposlenike, imaju na raspolaganju manje kadrova ili pri zapošljavanju većeg broja lokalnih kadrova.

• Iako je gotovo 66 posto ispitanika izjavilo da do sada nije osjetilo pritisak da promijene pristup inovacijama u svojim matičnim zemljama, 23 posto ispitanih je potvrdilo da su već osjetili takav pritisak u nekoj drugoj zemlji.

• Gotovo 50 posto kompanija u Sjevernoj Americi planira unijeti promjene u svoje programe istraživanja i razvoja tijekom sljedeće dvije godine kao odgovor na promjenu političkog okruženja.

• Sudionici istraživanja vjeruju da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina najviše izloženi riziku od potencijalnih promjena politike koje mogu utjecati na ulaganja u istraživanje i razvoj. Protok kadrova u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu mogao bi biti izložen riziku novih promjena, a riziku bi mogao biti izložen i pad kineske korporativne potrošnje na istraživanje i razvoj i oslanjanje na inozemna ulaganja u istraživanje i razvoj.

Kanada, Njemačka i Francuska vjerojatno će biti na dobitku ako protekcionističke politike postanu stvarnost.

Evolucija inovacijskog modela

“Bila je ovo godina uspjeha i padova u istraživanju i razvoju. Imali smo rekordne razine ulaganja, uz još neviđene odmake od usklađivanja između inovacija i poslovnih strategija. Nema sumnje da nesigurnost uzrokuje zabrinutost za srednjoročne i dugoročne planove, bez obzira na to slijedi li zbilja političku retoriku”, komentirao je Barry Jaruzelski, principal Strategy&-a u američkom PwC-u.

“Iako se ciljevi i razine ulaganja u korporativne inovacije vjerojatno neće promijeniti ako se ekonomski nacionalizam nastavi razvijati, globalni inovacijski model morat će evoluirati. U mnogim kompanijama ono što je sad okretna, međuovisna mreža, moglo bi postati skupina autonomnih centara koja će zapošljavati specijalizirane tehničke kadrove na lokalnim regionalnim tržištima i otvarati buduće centre za istraživanje i razvoj na regionalnim tržištima. To bi moglo značiti da će kompanije gubiti učinkovitost i imati veće troškove ako se time ne bude učinkovito upravljalo“, procjenjuje Jaruzelski.

Kompanije koje su 60 posto ili više svojih ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj plasirale izvan matičnih zemalja zaradile su premiju od 30 posto na operativnu maržu i povrat na imovinu, te 20 posto na rast operativnih prihoda u odnosu na konkurente više orijentirane na domaće tržište.

Nesigurnost u ekonomske politike mogući je razlog do sada nezabilježenog pada od 19 posto u usklađenosti inovacija i poslovnih strategija unutar kompanija. To je razlog zašto su kompanije oprezne prilikom planiranja kratkoročne i srednjoročne inovacijske strategije.

Amazon najveći ulagač u istraživanje i razvoj

Studija Global Inovation 1000 koju je izradio Strategy& analizira ulaganja u istraživanje i razvoj tisuću najvećih svjetskih korporacija čije su dionice izlistane na burzama. Istraživanje se provodi već 13 godina.

Amazon je najveći ulagač u istraživanje i razvoj, pokazuje studija Global Inovation 1000. To je prvi put da je najveći ulagač visokotehnološka tvrtka. Sva četiri vodeća ulagača su visokotehnološke tvrtke.

Kompanije iz industrije softvera i interneta nastavljaju iz godine u godinu povećavati potrošnju na istraživanje i razvoj. No, analiza pokazuje da će ih do 2018. godine preteći tvrtke iz područja zdravstva.

• Općenito, računarstvo i elektronika, zdravstvo i automobilska industrija tri su najveća industrijska sektora po ulaganjima u razvoj i istraživanja. Zajedno predstavljaju 61,3 posto globalne potrošnje na istraživanje i razvoj u 2017. godini.

Alphabet, Amazon, GE, IBM i Microsoft popravili su rejting na popisu 10 najinovativnijih kompanija.

Korporativna ulaganja u istraživanje i razvoj u Kini niz godina su bilježila dvoznamenkaste stope rasta, ali u 2017. Kina je prvi put otkako se provodi studija zabilježila pad korporativne potrošnje na istraživanje i razvoj i to za 3,3 posto. Čak 80 posto kineskih ulaganja u istraživanje i razvoj u 2015. odnosilo se na kompanije sa sjedištem u drugim zemljama. Kombinacija ovih trendova Kinu čini ranjivom na potencijalne poremećaje inozemnih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Ulaganja japanskih tvrki porasla su nakon četiri godine, a nastavlja se umjereni rast u Sjevernoj Americi.

Studija pokazuje da kompanije koje se nalaze na popisu deset najinovativnijih kompanija nadmašuju u financijskim mjerilima – uključujući rast, EBITDA i tržišnu kapitalizaciju – deset najvećih korporativnih ulagača u istraživanje i razvoj.