Iz EU fondova malim i srednjim poduzetnicima 200 mil. eura

Polovina iznosa osigurana je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a krediti će se odobravati po kamatnoj stopi od nula posto. Drugu polovinu osiguravaju ESB, PBZ i Zaba uz tržišnu kamatnu stopu

u 11:14 Zadnja izmjena: 25.10.2017 u 15:11
167
Krediti za rast i razvoj

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Erste & Steiermaerkische Banka (ESB), Privredna banka (PBZ) i Zagrebačka banka (Zaba) potpisale su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “ESIF Krediti za rast i razvoj“. Njime se malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganje stavlja oko 200 milijuna eura po kamatnoj stopi između jedan i dva posto.

Polovina iznosa osigurana je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko na potpisivanju je istaknula da će se krediti odobravati po kamatnoj stopi od nula posto.

Krediti na 12 do 17 godina

Drugu polovinu osiguravaju ESB, PBZ i Zaba uz tržišnu kamatnu stopu. Za poduzetnike će kamata biti između jedan i dva posto. Uz to, krediti će biti oslobođeni naknada koje prate obradu i odobravanje, kazala je Perko.

Krediti će se odobravati na rok od 12 godina s 2 godine počeka, odnosno na 17 godina s 4 godine počeka za sektor turizma, i to u iznosima od 100 tisuća do 3 milijuna eura, odnosno 10 milijuna eura za projekte sektora turizma.

Krajnji korisnici “ESIF Kredita za rast i razvoj” mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit poslovnoj banci, a dopuštena su ulaganja u djelatnostima prerađivačke industrije, turizma te kreativne industrije i usluga temeljenih na znanju.

Sredstva za strukturni razvoj

Povoljni uvjeti ovog programa kreditiranja, član Uprave Zabe Marko Remenar, omogućuju malom i srednjem poduzetništvu, kao okosnici hrvatskog gospodarstva, povoljne investicije u fiksni kapital.

Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka najavio je kako će PBZ kredite iz ovog programa odobravati uz kamatnu stopu EURIBOR + 2,5 postotnih bodova te je istaknuo da time poduzetnici dobivaju sredstva za svoj strukturni razvoj. Dodao je kako će to biti najjeftiniji zajam za poduzetnike na hrvatskom tržištu.

Kredite će odobravati i ESB, čiji je predsjednik Uprave Christoph Schöfböck kazao kako je u Hrvatskoj vidljiv blagi oporavak gospodarstva te da bi ovaj program trebao omogućiti da taj oporavak dodatno ojača.

Najavljeni novi projekti

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac podsjetila je da je to šesti sporazum o financiranju kroz inovativne financijske instrumente. Jedan od takvih sporazuma, onaj o ESIF Mikro i malim zajmovima te ESIF jamstvima s kraja prošle godine, već je omogućio da se s oko 130 milijuna kuna podrže projekti oko 500 poduzetnika vrijedni približno 290 milijuna kuna.

Ministrica je najavila i da će uskoro biti dostupno više od 600 milijuna kuna za nove financijske instrumente, također kroz HBOR, i to za projekte energetske učinkovitosti, industrije i turizma te ulaganja u energetsku učinkovitost javnih zgrada i javne rasvjete.