Varteksovi vjerovnici se dogovorili, Kaufland ipak kupuje zemljište

Nakon službenog potpisivanja ugovora u petak u Zagrebu uslijedit će isplata kojom će novac biti podijeljen već u ovoj kalendarskoj godini

94
Varteks

Iako je bilo najavljeno da će Grad Varaždin i Kaufland zbog nemogućnosti dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“, trebao graditi novi poslovni trgovački centar, Varteksovi vjerovnici su se ipak dogovorili i prihvatili raspodjelu novca od prodaje zemljišta Kauflandu na tragu Varteksova prijedloga. Upućeni tvrde da su vezano za navedenu transakciju pisma namjere izdana, kao i brisovna očitovanja te tabelarno jamstvo od strane Kauflanda, što bi značilo da je novac položen na račun, jer je 99 posto posao zaključen, piše Suzana Varošanec u Poslovnom dnevniku. Vjerovnici koji bi trebali raspodijeliti novac od prodaje zemljišta su Zaba, Erste, investitor Stjepan Čajić i Meta nekretnine.

“Ponovo smo se vratili na predzadnji prijedlog da Zabi, prema kojoj imamo dug od 10,2 milijuna eura, ali u dospijeću je 1,2 milijuna eura, nudimo 15 milijuna kuna, Erste banci, koja potražuje oko 10,2 milijuna kuna i sve je dospjelo, nudimo 6 milijuna kuna te Čajiću 5 milijuna kuna od njegove tražbine od 19 milijuna kuna”, rekao je nedavno u razgovoru za Poslovni član Uprave Varteksa Dražen Dobiš. “U postocima to znači 20 posto Zabi, 60 posto Ersteu i 20 posto Čajiću koji je pak stava da ako išta iz prodaje ostane Varteksu, to ide iz njegovog džepa.”

Nakon službenog potpisivanja ugovora u petak u Zagrebu uslijedit će isplata kojom će novac biti podijeljen već u ovoj kalendarskoj godini. U sklopu toga je predviđena i isplata 450.000 kuna NK Varaždinu na temelju kupnje zemljišta za pomicanje rotora, te 2,6 milijuna kuna za rušenje građevinskog objekta jednoj zagrebačkoj tvrtki.

Grad Varaždin je u cilju postizanja rješenja bio veoma konstruktivan, a s ovom uspješno okončanom transakcijom varaždinska kompanija izbjeći će rizik mogućeg pokretanja ovrhe od strane vjerovnika, odnosno rizik od upadanja u blokadu i prijetnju stečaja.

Varteks se odrekao svih financijskih pretenzija iz ove transakcije i ostavio je vjerovnicima da se dogovore, jer bi se tako zatvorila većina dospjelih dugovanja. Za visinu prodanog dijela miču hipoteke, a dug se smanjuje za 27 milijuna kuna. Također, otvara se mogućnost za daljnje prodaje nekretnina o kojima se navodno već pregovara u cilju kompletiranja izlazne strategije iz zone rizika.

>>Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor o gradnji trgovačkog centra