Otvoren novi pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci, vrijedan 14,8 mil. eura

U sklopu terminala izgrađena su ukupno četiri trajektna veza, jedan 150 metara, dva od 70 metara s rampama i jedan od 40 metara. Putnicima je na raspolaganju čekalište za ukrcaj za ukupno 350 osobnih vozila

54
pomorsko-putnički terminal Vela Luka
Pomorsko-putnički terminal Vela Luka / fotografija: mmpi.gov.hr/

U Veloj Luci na Korčuli u petak, 11. siječnja, otvoren je pomorsko-putnički terminal vrijedan 14,8 milijuna eura, u sklopu kojeg je uređeno 515 metara obalne trase i izgrađena četiri nova trajektna veza. Pristanište je sa 10,2 milijuna eura sufinancirano bespovratnim sredstvima EU.

Terminal Vela Luka izgrađen je na području bivše tvornice Jadranka i omogućuje privez većim brodovima. U sklopu terminala izgrađena su ukupno četiri trajektna veza, jedan 150 metara, dva od 70 metara s rampama i jedan od 40 metara. Putnicima je na raspolaganju čekalište za ukrcaj za ukupno 350 osobnih vozila, tri autobusna stajališta, četiri taksi stajališta, te parking za 20 osobnih vozila.

“Ovo je veliki dan ne samo za Velu Luku već i za Korčulu i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istaknuvši da je projekt izgradnje terminala dio velikog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana, gdje je do danas ugovoreno ukupno 25 projekata sufinanciranih europskim sredstvima.

Uz izgradnju infrastrukture modernizira se i Jadrolinijina flota brodova. Za dva mjeseca stiže novi brod Vela Luka, koji je duži i sigurniji od postojeće Korčule, a prometovat će na liniji od Vela Luke prema Splitu.

Povezivanje otoka

„Raspisan je i natječaj za gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika, a uskoro će započeti i gradnja brze ceste čime se nastavljaju snažna ulaganja na jugu Hrvatske”, istaknuo je ministar Butković, najavivši ulaganja i u luku Perna i obilaznicu Orebić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da se uz cestovno povezivanje radi i na povezivanju otoka unutar županije kako bi se osiguralo bolje funkcioniranje gospodarstva i omogućilo turistima da brže stignu do odredišta. Do sada su završeni projekti Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Duba Pelješka te Dominče, a pri završetku radova su Cavtat, Ubli i Polačište.

“Pred nama su još preostale dvije luke i to Perna i Prigradica, čime ćemo zaokružiti te projekte na našim otocima.“, kazao je Dobroslavić .