Vinci dobio ugovor za konvertorske platforme u Sjevernom moru

Projekt predviđa da tvrtke Dragados Offshore, članica Vinci grupe, i Siemens Energy konstruiraju visokonaponske istosmjerne (HVDC) platforme za povezivanje nekoliko vjetroelektrana s njemačkom mrežom

118
Vinci konvertorska platforma
Ilustracija: konvertorska platforma u Sjevernom moru [Izvor: Vinci]

Vinci je objavio da je dobio ugovor za izgradnju i instaliranje offshore platformi za pretvaranje energije iz vjetroelektrana u Sjevernom moru u istosmjernu struju. Kompanja navodi da je ugovor s njemačkim operatorom prijenosnog sustava, tvrtkom Amprion Offshore, na razini “visokih troznamenkastih iznosa u milijunima eura”.

Projekt predviđa da tvrtke Dragados Offshore i Siemens Energy konstruiraju visokonaponske istosmjerne (HVDC) platforme za povezivanje nekoliko vjetroelektrana s njemačkom mrežom. Dragados Offshore je tvrtka kćer kompanije Cobra IS, specijalizirane za obnovljive izvore energije, koju je Vinci grupa kupila početkom godine. Tvrtka je dobila još dva slična HVDC projekta koji su trenutno u tijeku.

Konvertorske platforme za Sjeverno more proizvodit će se u pogonu Dragados Offshore u Cadizu u Španjolskoj, a očekuje se da će se radovi trajati do 2027. godine.

latforme bi do 2028. trebale kopnenim postajama, udaljenim oko 280 kilometara, isporučivati ​​do 1,8 GW električne energije. Odatle će opskrbljivati ​​mrežu s dovoljno električne energije za napajanje velikog grada, poput Hamburga, u kojem živi oko 1,8 milijuna ljudi.