Vlada predstavila “bijelu listu” trgovaca koji “ne varaju kupce”

Savjetnik ministar gospodarstva najavio je da će za lance koji se nisu odazvali pozivu da dostave podatke, Ministarstvo samo prikupljati cijene te da će na listi biti svi oni koji trebaju biti na listi da bi građani mogli adekvatno odlučiti gdje je najbolje kupovati

435
Konzum Bijela lista trgovaca
[foto; Točka na i media]

Ministarstvo gospodarstva predstavilo je “bijelu listu” trgovaca preko koje bi građani trebali moći uspoređivati i pratiti kretanje cijena u trima maloprodajnim trgovačkim lancima koji su se odazvali pozivu Vlade da dostave cijene. To bi trebao biti pokazatelj potrošačima gdje kupovati.

Aplikacija Kretanje cijena mehanizam je koji će nam poslužiti za obuzdavanje njihova neopravdanog rasta u odnosu na prošlu godinu, Ideja je da građani mogu vidjeti koje cijene rastu u usporedbi s 31. prosincem prošle godine kao referentnim datumom, da vide koji je proizvođač digao cijene i za koji postotak”, objasnio je savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević.

“Znate tko su trgovci koji se pristali uključiti se u projekt: to su Konzum, KTC i Tommy. S te tri tvrtke smo potpisali ugovore da nam svakog 15. i 31. u mjesecu isporučuju cijene za 80 kategorija proizvoda, točnije za 1220 – 1300 artikala. Ostale trgovce u Hrvatskoj smo više puta zvali da se pridruže, a od vodećih deset samo tri su se odazvala”, rekao je Lovrinčević. Dodao je da ostale više neće zvati: “Za ostale ćemo ubuduće sami popisivati cijene. Ne kažem da će ih biti deset, vjerojatno će ih biti manje, ali bit će svi oni koji trebaju biti na listi da bi građani mogli adekvatno odlučiti gdje je najbolje kupovati i tko su trgovci koji ih ne varaju”.

Aplikacija je završena, u testnoj je fazi i vrlo brzo trebala bi biti dostupna građanima.

Uglavnom, podizanje cijena do 31. prosinca 2022. je u redu, jer predsjednik Vlade rekao je da cijene neće rasti u trenutku prelaska na euro. Upitno je i što će biti sa stanjem cijena na kraju veljače, travnja, lipnja, rujna i studenog koji imaju samo 30 dana, no možda je to bio samo lapsus savjetnika ministra kada je rekao da će se cijene dostavljati 31. u mjesecu.