Novi operativni sustav za iPhone pokazat će u kojem smjeru ide Apple

Developeri traže više informacija o tome u kojem smjeru će ići razvoj Appleovih softverskih platformi te kako namjerava upravljati platformom App Store

76
WWDC

Očekuje se da će Apple u ponedjeljak na svojoj godišnjoj Worldwide Developers Conference (WWDC) predstaviti najnoviju verziju iOS-a, operativnog sustava za iPhone i iPad. Tvrtka nove verzije operativnog sustava redovito predstavlja na WWDC-u od 2009. godina pa analitičari procjenjuju da ni ove godine neće biti drugačije.

Novi operativni sustav, vjeruje se da će biti predstavljen pod imenom iOS 13, pokazat će u kojem smjeru Apple razvija svoj najznačajniji proizvod, iPhone, suočen s padom potražnje na tržištu pametnih telefona.

Worldwide Developers Conference je također prilika da Apple istakne rastuće segmente poslovanja poput prodaje online pretplata korisnicima iPhone, što uključuje najavljenu video uslugu Apple TV+.

Apple će morati pokazati i dokazati da nova platforma ima brzinu, skalabilnost i funkcionalnost potrebne da podrži najavljene
usluge.

WWDC počinje u ponedjeljak u San Joseu u Kaliforniji. Najava novih proizvoda tvrtke bit će objavljena uživo, putem streaminga, a počinje u 13 sati prema istočnoameričkom vremenu.

Jedinstvena platforma za sve?

WWDC je glavno događanje na kojem Apple predstavlja svoje vizije razvoja raznih softverskih platformi. Na WWDC-u 2016. izvršni direktor Tim Cook opisao je Apple kao tvrtku s četiri glavne platforme: iOS, watchOS, macOS i tvOS.

No, 2019. više nema četiri stupa. Prodaja pametnih telefona pada pa Apple sada sve više naglašava prodaju dodatnog softvera i pretplatničkih usluga za vlasnike iPhone uređaja.

U takvim okolnostima iPhone je u središtu kada je riječ o razvoju softvera, a distribucijska platforma iOS App Store ključna je za
poslovanje tvrtke.

Na primjer, Appleova televizijska strategija nije više utemeljena samo na posebnoj platformi za aplikacije. Appleov glavni video proizvod je sada aplikacija koja objedinjuje plaćene video feedove vanjskih pružatelja usluga.

Tako se Appleova strategija televizije odmaknula od postajanja vlastite zasebne platforme za aplikacije. Umjesto toga, Appleov glavni video proizvod je sama aplikacija koja objedinjuje plaćene video feedove od vanjskih pružatelja usluga – to su “kanali”, a ne aplikacije. Aplikacija Apple TV je sve više dostupna na televizorima konkurenata poput Samsunga, a Apple je proljetos objavio da će njegova usluga streaminga, Apple TV +, biti u ponudi ove jeseni.

To će pokazati može li Mac platforma postati sekundarna u odnosu na razvoj iOS-a.

Zabrinuti developeri

Prošle godine Apple je na WWDC-u predstavio novi set alata za razvojne programere koji omogućuje jednostavno pokretanje iPhone aplikacija na Mac računalima. Apple je tu tehnologiju primijenio kako bi neke vlastite aplikacije, poput Newsa i Memosa, prebacio s iPhonea na Mac.

Razvojni programeri su zabrinuti da će, ako te dvije platforme budu usko povezane, softver biti razvijan prvenstveno za
iPhone, a zatim će se prenositi na Mac, što potencijalno otežava korištenje tih značajki u desktop verziji.

Platforma koja bi mogla zadržati sadašnji status je watchOS, namijenjena Apple Watchu. Bloomberg je objavio da bi Apple mogao predstaviti novu trgovinu aplikacijama za Apple Watch, što bi omogućilo programerima da zarađuju kreiranjem aplikacija za Appleov sat.

Novi operativni sustav za iPhone i iPad

Prema pisanju Bloomberga i 9to5Mac, iOS 13 bi trebao imati mnoštvo novih mogućnosti za korisnike, uključujući skriveni način rada, poboljšanu tipkovnicu i poboljšane aplikacije kao što su Mail, Health i iMessage.

Na temelju dosadašnjeg iskustva, očekuje se da će novi softver biti dostupan beta-testerima ovog ljeta, a širokom krugu korisnika bit će dostupan ove jeseni, kada budu predstavljeni novi modeli iPhonea.

Mnoga poboljšanja u novom softveru su suptilne, uključujući poboljšane performanse i novu značajku u Screen Time. Očekuje se da će Apple redizajnirati “share sheet” kako bi omogućio slanje fotografija i informacija iz aplikacija.

Od iPada se očekuje da će dobiti značajku koja korisnicima Mac računala omogućuje korištenje iPada kao drugog monitora, te bolji
višenamjenski alat.

Očekuje se također da će ove godine u središtu pozornosti biti Appleove vlastite aplikacije. Bloomberg navodi da će biti redizajnirane aplikacije Health, Reminders, Books i Find My Friends.

WWDC vjerojatno bez hardverskih noviteta

Na ovogodišnjem WWDC-u vjerojatno neće biti hardverskih noviteta. Prošle godine na konferenciji nije predstavljen niti jedan novi hardver, dok su 2017. predstavljeni pametni zvučnik HomePod i desktop računalo iMac Pro.

Postoji mogućnost da tema ovogodišnje konferencije bude vrhunsko Mac stolno računalu, koje bi se uklopilo u programski fokus. Apple je 2017. profesionalno Mac računalo visoke klase najavio 2017. godine, ali nije odredio rok.

U San Joseu će se okupiti oko pet tisuća developera koji rade na Appleovim platformama. No, ovogodišnja konferencija održava se u trenutku kada je kompanija suočena sa sumnjama vezanim uz platformu App Store. Neki programeri i analitičari zabrinuti su da bi Apple mogao prilagoditi pravila za App Store kako bi ometao konkurente u korist svojih aplikacija.

Apple je, naime, suočen s tužbama tvrtki poput Spotifya i političara poput Elizabeth Warren zbog protutržišnih praksi u App Storeu. Nekoliko grupa programera nedavno je javno prozvalo Apple da su neopravdano uklonile njihove aplikacije s App Storea.

Kako bi spriječio takve optužbe, Apple je prošlog tjedna lansirao web stranicu na kojoj App Store promovira konkurenciju. Apple poručuje developerima da im pomaže da dobro zarade te da aplikacije ne uklanja zbog poslovnih razloga ni ometanje konkurencije, nego zbog sigurnosti i povjerenje potrošača.

“Prema našim procjenama korisnici App Storea na globalnoj razini potrošili su prošle godine na aplikacije gotovo dvostruko više nego što je potrošeno na Google Playu, usprkos tome što potonje ima znatno veći tržišni udjel”, napisao je Alex Malafeev, analitičar iz tvrtke Sensor Tower, u e-mailu za CNBC.