Zaba, PBZ i HPB uspješno završili proces prilagodbe euru

Sve tri banke objavile su da su njihove poslovnice u ponedjeljak, 2. siječnja, otvorene sukladno redovnom radnom vremenu te da su njihove kartične usluge, bankomati i digitalno bankarstvo dostupni njihovim klijentima – građanima i poslovnim subjektima

47
[Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay]

Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka uspješno su završile proces prilagodbe euru. Sve tri banke objavile su da su njihove poslovnice u ponedjeljak, 2. siječnja, otvorene sukladno redovnom radnom vremenu te da su njihove kartične usluge, bankomati i digitalno bankarstvo dostupni njihovim klijentima – građanima i poslovnim subjektima.

“Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta“, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

“Bio je ovo zaista  vrlo složen i zahtjevan projekt kojeg smo uspješno proveli. Banke su bile jedan od ključnih aktera u procesu uvođenja eura i čestitam svim djelatnicima PBZ Grupe kao i svim drugim dionicima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješnom uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav. Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja”, rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a.

Da prijeđe put od ulaska u ERM II do uvođenja eura Hrvatskoj je trebalo jedanaest dana manje od Slovenije i čak 225 dana manje od Slovačke, istaknuo je Lucić. Dodao je da je to “veliki kompliment Vladi RH, Ministarstvu financija i HNB-u”, ali bio je to i “veliki izazov za banke da tako brzo provedu najsloženiji projekt koji zahtijeva angažman svih dijelova banke”.

“Zadovoljni smo što smo sve zadatke izvršili u skladu s očekivanjima i omogućili našim klijentima, koji su centar naših nastojanja, nesmetanu tranziciju u ovu veliku svjetsku valutu s podizanjem funkcionalnosti naših kanala već nekoliko minuta iza ponoći, u Novoj godini“, poručio je Lucić.

“Iznimno smo ponosni na sve naše kolegice i kolege koji su svojim angažmanom tijekom cijele prethodne godine i pogotovo migracijskog vikenda omogućili ovaj veliki uspjeh Banke”, ističe se pak u priopćenju HPB-a.

Hrvatska poštanska banka je 2. siječnja uspješno provela isplatu mirovina. Zbog prilgodbe je taj proces proveden dan kasnije nego što je to uobičajeno. No, od veljače će se redovna mirovinska primanja nastaviti isplaćivati prvog dana u mjesecu.

Poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a u tijeku je prilagodba bankomata na kojima je od 1. siječnja 2023. moguće podići isključivo eure. Od 15. siječnja 2023. cijela mreža HPB bankomata bit će prilagođena na euro.

HPB će tijekom 2023. za sve potrošače mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i bez naknade, neovisno o količini novčanica i kovanica koje se mijenjaju. U slučaju potrebe zamjene većih iznosa gotovine, obvezna je najava i dogovor u Banci. Svojim klijentima Banka će tijekom 2023. omogućiti i zamjenu gotovog novca kune u euro polaganjem na račun uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Banke podsjećaju da je do 15. siječnja omogućeno podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih osoba na svim bankomatima u RH bez naknade.

>>Evo kako ćete doznati gdje podignuti novac tijekom procesa prilagodbe: Interaktivna karta bankomata