Zakon o autorskim pravima drastično smanjuje prava novinara i fotoreportera

Autorska djela novinara i fotoreportera poslodavci ne smiju mijenjati bez dopuštenja autora, niti smiju polagati vremenski neograničena prava na njihovo korištenje i kad radni odnos više nije aktualan, upozorava Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava

96
Valentina Weisner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava [foto: Jurica Galoic/PIXSELL]

Na tematskoj sjednici saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije održanoj u petak razgovaralo se o zaštitu novinarskih autorskih prava s obzirom na novi zakon o autorskom i srodnim pravima te na Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom internetskom tržištu Europske unije.

Usvoji li se Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima u obliku u kojem je predložen u prvom čitanju u Hrvatskom saboru i izmijeni aktualni zakonodavni okvir za autorska djela stvorena u radnom odnosu, novinarima i fotoreporterima bit će napravljena nepovratna šteta., upozorava Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Autorska djela novinara i fotoreportera poslodavci ne smiju mijenjati bez dopuštenja autora, niti smiju polagati vremenski neograničena prava na njihovo korištenje i kad radni odnos više nije aktualan.

“Primarni stvaratelj, novinar, nositelj autorskog prava, se automatski, zakonom, mora odreći svojih autorskih prava ako je u radnom odnosu i ona se automatski prenose na njegovog poslodavca”, upozorila je na tematskoj sjednici saborskog odbora predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner.

“Mi bismo voljeli čuti razmišljanja o tome kako bi trebalo unaprijediti odnos novinara i izdavača, a da se pritom ne iznose lažne vijesti o nečemu čega nema u nacrtu zakona. Nije bilo u prvom čitanju, a neće biti ni u drugom čitanju”, tvrdi pak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“Razočarani smo što je implementacija Direktive u hrvatsko pravosuđe zloupotrijebljena kako bi se interveniralo u stečena prava autora te izigralo i duh Direktive i europski pristup autorskom pravu koji štiti i moralnu i materijalnu komponentu autorskih prava za razliku od anglosaksonskog, ponajprije američkog pristupa, koji pogoduje poslodavcima i kapitalu”, istaknula je prije tematske sjednice Odbora predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner te dodala da su novinari i fotoreporteri spremni s nakladnicima štititi autorska prava u odnosu na velike internetske platforme, ali ne na štetu autora u odnosu na nakladnike.

S obzirom na to da je rok istekao 7. lipnja 2021. Hrvatska već kasni s implementacijom Direktive, a time i s monetizacijom autorskih prava od platformi kroz naknade koje bi plaćali za korištenje autorskih sadržaja na koje prava polažu i nakladnici i autori.

Kroz video priloge DZNAP upozorava na moguće posljedice

Uoči tematske sjednice u Hrvatskom saboru DZNAP je objavio tri kratka video priloga, koja autorski potpisuju Daniel Kasap i Miroslav Edvin Habek, a u kojima se kroz sliku i riječ, objašnjava što bi se moglo dogoditi autorima i kakve bi mogle biti konkretne egzistencijalne posljedice.

“Ovo je glas protiv nasilnog oduzimanja autorskog prava. Učinili smo to preko slika, fotografija ratnih fotoreportera, a na njih smo vezali razmišljanja i izjave kolega novinara, pisaca i dvojice oštro suprotstavljenih saborskih zastupnika – glazbenika i glumca koji se, pak, pokušao uživjeti u ulogu fotoreportera”, pojasnio je lajtmotiv video priloga Miroslav Edvin Habek te dodao da su kroz njih pokušali upozoriti na krajnje zastrašujuću i ničim skrivenu namjeru predlagatelja novog Zakona koji predmnijeva da je poslodavac stekao isključiva imovinska prava iskorištavanja autorskog djela bez prostornog i vremenskog ograničenja.