Odlukom Sabora autori u radnom odnosu lišeni su autorskih prava

Novi zakon, koji je trebao povećati razinu zaštite autora u odnosu na monopolističke internetske platforme, koje na novinarskom radu i ulaganju nakladnika zarađuju bogatstvo bez plaćanja udjela u profitu, ta je prava enormno srozao

124
autorska prava
Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a [Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL]

Izglasan je Zakon o autorskom pravu kojim su autori u radnom odnosu lišeni imovinskih i moralnih prava koja proizlaze iz autorstva i svedeni na najamne radnike.

“Za novinare i fotoreportere to je pogubno na više razina: osim što nakladnik nema interesa zadržati nas u radnom odnosu jer i nakon njegova prestanka sva autorska prava ostaju na njemu, bez vremenskog i teritorijalnog ograničenja, može i prepravljati i dovršavati naše autorsko djelo”, komentirala je Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), netom izglasani Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP).

Dodale je kako je skandalozna činjenica da je novi zakon, koji je trebao povećati razinu zaštite autora u odnosu na monopolističke internetske platforme, koje na novinarskom radu i ulaganju nakladnika zarađuju bogatstvo bez plaćanja udjela u profitu, ta prava – enormno srozao.

“Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima donesen je kako bi se implementirala Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, čime bi se monetizirala autorska prava u odnosu na Google, You Tube, Facebook i ostale agregatore, no poslužila je kao izlika za preslagivanje autorskih prava u radnom odnosu i njihov prijenos s primarnog stvaratelja, autora kao fizičke osobe koji je polazišna točka ovog zakona, na sekundarnog – poslodavca. Time je u potpunosti promašen duh Direktive koja se, uostalom, odnosi na internetska prava u vremenskom razdoblju od dvije godine, a izmjenama zakona prava se prenose – trajno”, upozorila je predsjednica DZNAP-a.

Stoga će, najavila je, DZNAP uputiti Europskoj komisiji zahtjev za preispitivanjem usklađenosti novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s europskom legislativom, posebno u dijelu koji se odnosi na trajni prijenos prava. Globalni je maksimum trajanja autorskog prava, i za primarne nositelje, za trajanja života autora i 70 godina nakon njegove smrti za njegove nasljednike, tako da ova nova praksa koju je kreirao hrvatski zakonodavac predstavlja čudan i ničim opravdan pravni presedan.

“Pozdravljamo jednu izmjenu koja je također presedan, a uspjeli smo je nametnuti nakon burnih rasprava u procesu donošenja zakona – novinarska autorska djela uvrštena su u zakon izrijekom. Tome ne bismo trebali pisati panegirik jer bi bilo logično da smo izrijekom uvršteni u zakon koji se bavi i nama, no u moru apsurda iznimno nam je važno da smo bar jedan skinuli s dnevnog reda”, kaže Wiesner.

DZNAP je već poduzeo preliminarne radnje oko preispitivanja usklađenosti s EU regulativom. S obzirom da je gotovo cijela oporba predložila amandmane DZNAP-a na Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, u prepoznavanju štetnih posljedica zakonskih izmjena autorska organizacija novinara nije usamljena.

“S obzirom na to da smo dosad u Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima bili svrstavani među književnike, poentirat ću Hemingwayevom crticom: ‘Nikad ne pitaj kome zvono zvoni. Tebi zvoni’. Danas je vladajuća koalicija u Hrvatskom saboru zazvonila novinarima i fotoreporterima, ali i svim ostalim autorima u radnom odnosu”, zaključila je predsjednica DZNAP-a.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara – autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara.

>>Novinarske udruge ne žele da autorsko pravo na djela stvorena u radnom odnosu zauvijek pripadne poslodavcima

>>Zakon o autorskim pravima drastično smanjuje prava novinara i fotoreportera